Okolina

Crveni vatreni mravi stigli u Evropu, šire se alarmantno brzo

Crveni vatreni mravi stigli u Evropu, šire se alarmantno brzo
Foto: NguyenBinh735/Pixabay | Crveni vatreni mravi stigli u Evropu, šire se alarmantno brzo

MADRID - Crveni vatreni mrav, jedna od najinvazivnijih vrsta na svijetu, prvi je put pronađen u Evropi, prema novoj studiji.

Uvezeni mrav, koji nosi naučno ime Solenopsis invicta, porijeklom je iz Južne Amerike, ali se tokom prošlog vijeka proširio većim dijelom Sjedinjenih Država, Meksika, Kariba, Kine i Australije.

Ovi insekti mogu biti agresivni kada ih se uznemirava i imaju bolan ubod, koji iritira kožu i može izazvati alergijske reakcije. Ovaj mrav takođe može nanijeti štetu usjevima i lokalnim ekosistemima. Istraživači su rekli da su identifikovali 88 gnijezda crvenih vatrenih mrava raspoređenih na pet hektara u blizini grada Sirakuza na Siciliji u Italiji.

"S. invicta je jedna od najgorih invazivnih vrsta. Može se širiti alarmantno brzo", rekao je glavni autor studije Mattia Menchetti, istraživač na Institutu za evolucionu biologiju u Španiji. "Pronalazak ove vrste u Italiji bilo je veliko iznenađenje, ali smo znali da će ovaj dan doći", rekao je Menchetti, kako prenosi CNN.

Iako su crveni vatreni mravi otkriveni u uvezenim proizvodima u Španiji, Finskoj i Nizozemskoj, kolonija nikada nije potvrđena prije ove studije, rekli su autori.

Kolonije su pronađene u predgrađu Sirakuze. Nije bilo jasno kako ili kada su vatreni mravi tamo stigli. Istraživači koji stoje iza studije vjeruju da su kukci morali stići na tranzitnu tačku s puno ljudskih aktivnosti, poput gradske luke.

Mještani su rekli naučnicima da su se ubodi mrava povećali od 2019. godine.

Studija je pokazala da je vjetar mogao prenijeti leteće kraljice mrava sa sjeverozapada Sirakuze, gdje se nalazi trgovačka luka. Genetska analiza mrava otkrila je da su se najvjerovatnije proširili iz Sjedinjenih Država ili Kine, gdje je Solenopsis invicta takođe invazivna vrsta.

Mravi bi se uskoro mogli proširiti po cijeloj Evropi, upozorili su istraživači, budući da sedam odsto kontinenta - uključujući velika urbana područja poput Barselone, Rima, Londona i Pariza - ima klimu koja je prikladna za tu vrstu, pokazuje model koji su izradili autori studije.

Studija je objavljena u ponedjeljak u naučnom časopisu Current Biology.

Invazivne vrste koštaju svijet najmanje 423 milijarde dolara svake godine jer potiču izumiranje biljaka i životinja, ugrožavaju sigurnost hrane i pogoršavaju ekološke katastrofe širom svijeta, navodi se u izvještaju koje su podržale Ujedinjene nacije i objavljenom prošle sedmice.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije