Okolina

Crveni vilenjak: Nebeske meduze od 50 kilometara

Crveni vilenjak: Nebeske meduze od 50 kilometara
Foto: Pixabay/Ilustracija | Crveni vilenjak: Nebeske meduze od 50 kilometara

Ovaj svjetlosni fenomen zapravo je jedan oblik munje, odnosno električnog pražnjenja koji često ima crvenu ili narandžastu boju pa se zbog toga zove "crveni vilenjak".

Za razliku od običnih munja, "crveni vilenjaci" javljaju se vrlo visoko, između 50 i 90 kilometara iznad grmljavinskih oblaka, i imaju različite oblike i vrste sjaja, navodi Evropska svemirska agencija.

"Crveni vilenjaci" se teško ulove kamerom jer njihova pojava traje samo nekoliko milisekundi i često se i ne primjećuju golim okom, nego samo posebnim kamerama.

Ali fotograf Stiven Hamel, koji se specijalizovao za snimanje noćnog neba, uspio je u Teksasu da snimi spektakularnu fotografiju ovog neobičnog svjetlosnog fenomena.

Hamel je za Biznis Insajder rekao da je ove godine ukupno snimio 70 sati video-materijala i fotografija i "uhvatio" oko 70 "crvenih vilenjaka", polovinu od njih tokom samo jedne oluje.

Neki "crveni vilenjaci", poput onoga koji je Hamel fotografisao, imaju oblik meduze i izgledom podsjećaju na vanzemaljski brod.

Ovakve nebeske meduze mogu biti izuzetno velike, a ona koju je fotografisao Hamel bila je dugačka oko 50 kilometara.

"Što je oluja snažnija i stvara više munja, veća je vherovatnoća pojave crvenih vilenjaka", rekao je Hamel, piše Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije