Okolina

Dan planete Zemlje u sjenci pandemije Kovida-19

Dan planete Zemlje u sjenci pandemije Kovida-19
Foto: N.N. | Dan planete Zemlje u sjenci pandemije Kovida-19

BEOGRAD - Dan planete Zemlje, koji se obilježava sutra, ove godine proteći će u sjenci pandemije virusa Kovid-19, zbog koje su otkazane mnogobrojne manifestacije.

Ovaj Dan obilježava se još od 1992. godine, kada je zvanično proglašen kao dan zaštite zdrave i čiste životne sredine, kao i dan spašavanja i pomoći ljudima, životinjma, pticama, insektima i geografskim oblicima reljefa, koji se mijenjaju i nestaju pod uticajem djelovanja čovjeka na zagrijavanje planete.

Dan planete Zemlje zvanično je proglašen na Konferenciji Ujedinjenih Nacija o životnoj sredini i razvoju u Rio de Žaneiru, na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija, na kojoj je usklađen dalekosežni program za promovisanje održivog razvoja i dan borbe protiv narušavanja životne sredine.

Međunarodni dan planete Zemlje, 22. april, obično se obilježava svake godine širom svijeta različitim manifestacijama i akcijama, međutim ove godine zbog pandemije virusa Kovid-19 otkazana su brojna dešavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije