Okolina

Dramatično ubrzanje klimatskih promjena na dnu okeana

Dramatično ubrzanje klimatskih promjena na dnu okeana
Foto: Pixabay | Dramatično ubrzanje klimatskih promjena na dnu okeana

Dublji slojevi okeana zagrivaju se sporije, ali mnogo dramatičnijom brzinom nego njihova površina, što nagovještava veoma tmurnu budućnost za dubokomorsku faunu, pokazalo je novo istraživanje.

Stopa klimatskih promjena bi u okeanskim dubinama do druge polovine ovog vijeka mogle biti sedam puta izraženije od sadašnjeg nivoa, čak i u slučaju da se drastično smanji emisija gasova koji proizvode efekat staklene bašte, pokazali su rezultati novog međunarodnog istraživanja objavljeni u utorak u naučnom časopisu Journal Nature Climate Change.

Pregrijana voda će na kraju dospjeti i na dno okeana

Temperaturne promjene na površini okeana se odvijaju dvostruko brže nego do sada i zato dubokomorski organizmi još nisu podjednako ugroženi kao oni u višim okeanskim slojevima, ali ni njihova budućnost nije naročito svijetla.

"Pod pretpostavkom da će se globalno nastaviti s prekomjernom emisijom ugljen-dioksida, do kraja vijeka će, osim zagrijavanja mnogo većih okeanskih površina, toplota početi da prodire i u dublje slojeve okeana", napominje rukovodilac ovog istraživanja Isak Brito-Morales sa Univerziteta u Kvinslendu.

Naučnici su proučavali i mjerili učinak takozvanih temperaturnih promjena na morske životinje i pokušali da odrede brzinu kojom će određene vrste morati da se kreću i mijenjaju stanište da bi ostali unutar potrebnog temperaturnog raspona s obzirom na to da se različiti slojevi okeana zagrijavaju različitom brzinom.

Neke vrste već traže nova staništa gdje je temperatura vode niža

"Rezultati upućuju na to da će biološka raznolikost u dubokim slojevima mora i okeana vjerovatno biti više ugrožena jer su dubokomorske životinje naviknute na puno stabilnije temperaturno okruženje", napominje Horhe Garsija Molinas, ekolog sa Univerziteta Hokaido i jedan od koautora studije.

Već je primijećeno da je globalno zagrijavanje uticalo na to da su se neke životinjske vrste već preselile u druge, dublje slojeve okeana, na dubinu veću i od četiri kilometra.

Temperaturne promjene razlikuju se u različitim slojevima okeana i utiču na to kojom će se brzinom i u kojem smjeru u potrazi za novim staništem kretati dubokomorske životinjske vrste usljed zagrijavanja okeana. Brito-Morales naglašava da to predstavlja "veliki izazov za naučnike koji određuju koja se područja proglašavaju zaštićenim".

Profesor sa Univerziteta u Kvinslendu Entoni Ričardson tvrdi da bez obzira na to što sada preduzimamo, život dubokomorskih životinja će se do kraja vijeka suočiti s eskalirajućom klimatskom prijetnjom jer se površina okeana već previše zagrijala.

Neophodno je zaštititi nova područja

Istraživači su izračunali temperaturnu promjenu u četiri dubokookeanska područja od 1955. do 2005. godine, a zatim su te vrijednosti projektovali na period od 2050. do 2100. godine, koristeći pritom podatke 11 klimatskih modela.

"Posebno nas brine to što, kako se spuštate dublje u okean, temperaturne promjene se odvijaju različitom brzinom, a to bi moglo da predstavlja veliki problem za ishranu vrsta koje se oslanjaju na organizme u različitim okeanskim slojevima", napominje profesor.

Kao primjer su naveli tunu koja živi na dubinama između 200 i 1.000 metara, ali se hrani planktonima koji žive u površinskom dijelu okeana. Zato profesor Ričardson vjeruje da bi trebalo proglasiti nova zaštićena područja u dubokim slojevima okeana kako bi se zaštitile flora i fauna.

(rts.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije