Okolina

"Drina zaslužuje da bude na listi Uneska"

"Drina zaslužuje da bude na listi Uneska"
Foto: N.N. | "Drina zaslužuje da bude na listi Uneska"

Rijeka Drina zaslužuje da bude prvo prirodno dobro BiH na listi svjetske baštine Uneska, smatra kapetan Nenad Radović, koji ovom rijekom plovi više od 12 godina.

"Nismo dovoljno posvetili pažnje ekologiji Drine i na tome moramo raditi - ona zna da uzvrati ljepotom", rekao je Radović Srni.

On je dodao da ovu rijeku posjećuju mnogi turisti, te da u posljednje vrijeme najviše gosti dolazi iz Amerike, Njemačke i Holandije.

"Na nama je da učinimo da Drina ostane čista, a ona će da uzvrati svojom ljepotom, koja je izuzetna. Njena zelena boja i okruženje su me opčinili i evo već 12 godina plovim Drinom", naveo je Radović, koji je ovu rijeku ponovo otkrio nakon boravka na moru, gdje je proveo radni vijek.

Predsjednik Ribarskog udruženja "Drinska jezera" Aleksandar Kojić istakao je da je Drina jedna od najljepših rijeka u BiH, pa i na Balkanu.

"Ako neka rijeka u BiH zaslužuje da se proglasi nacionalnim dobrom i stavi pod zaštitu Uneska, onda je to Drina. Ova rijeka je bogata ribom, a pruža i ogromne potencijale za razvoj sportskog ribolovnog turizma", kaže Kojić.

Gledajući sa ekološkog aspekta, navodi on, Drina je jedna od najčistijih rijeka u BiH.

Uoči sastanka o nominaciji i uspostavljanju prekograničnog Rezervata biosfere "Drina" u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine Srbije koji je održan 25. aprila u Banjaluci, viši stručni saradnik za zaštitu prirode u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Željka Stojčić rekla je da je uspostavljanje prekograničnog Rezervata biosfere "Drina" značajno za Srpsku i BiH jer do sada nijedno prirodno dobro iz BiH nije uvršetno na listu svjetske prirodne baštine Uneska.

Stojčićeva je tada podsjetila da Srpska već ima dva zaštićena područja na privremenoj listi potencijalnih dobara, pogodnih za upis na listu svjetske baštine Uneska, prašumu Perućicu u Nacionalnom parku "Sutjeska" i prašumu Janj.

"Ovo je prvi put da pokrećemo inicijativu za uspostavljanje prekograničnog zaštićenog područja, čime se otvaraju brojne mogućnosti za Srpsku i BiH", istakla je Stojčićeva i podsjetila da je prostornim planovima Srbije i Republike Srpske planirano uspostavljanje Rezervata biosfere "Drina", koji proglašava Unesko.

Prema njenim riječima, Nacionalni park "Drina" odlikuje se izuzetnim prirodnim vrijednostima i pruža brojne mogućnosti za razvoj turizma, nauke, te ponude kulturnih i prirodnih vrijednosti.

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Srbije Jasmina Jović pojasnila je da bi u sastav Rezervata biosfere "Drina", kao prekograničnog zaštićenog područja, trebalo da uđu već zaštićena područja u Srbiji, i to Nacionalni park "Tara", parkovi prirode "Mokra Gora" i "Zaovine", a na području Republike Srpske Nacionalni park "Drina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije