Okolina

Pratite nas na Google news

Drljača: Hrvatska ne odustaje od odlagališta na Trgovskoj gori

Drljača: Hrvatska ne odustaje od odlagališta na Trgovskoj gori
Foto: Ilustracija | Drljača: Hrvatska ne odustaje od odlagališta na Trgovskoj gori
Srna

NOVI GRAD - Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da Hrvatska nastavlja aktivnosti u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac, o čemu svjedoči za danas zakazana sjednica Opštinskog vijeća Dvor na kojoj će vijećnici biti informisani o planovima za odlaganje i skladištenje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Sjednica je zakazana na zahtjev hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nukelarne elektrane iz Krškog.

Drljača je pojasnio da vijećnici na današnjoj sjednici neće biti u prilici da se izjašnjavaju jer je riječ o informaciji.

"Teži se da se pokaže da je proces transparentan. Vjerujem da će danas biti ponuđeni i benefiti opštini Dvor kako bi se što bezbolnije prihvatila odluka", rekao je Drljača Srni.

On kaže da zabrinjava i činjenica da nema najava novih sastanaka državnih komisija Hrvatske i Slovenije o temi zajedničkog odlagališta na lokaciji Vrbina u Sloveniji.

"To pokazuje da Hrvatska ne namjerava da odustane od lokacije Trgovska gora i da je ovo samo sljedeći korak", naveo je Drljača.

U Dvoru će danas biti održana sjednica Opštinskog vijeća na kojoj će predstavnici Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nukelarne elektrane iz Krškog predstaviti Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

Nacionalnim programom određena je kasarna Čerkezovac u toj opštini kao preferentna lokacija za izgradnju skladišta nisko i srednje radioaktivnog otpada.

Prema ovom programu, predviđenu lokaciju treba potvrditi istražnim radovima, procjenom uticaja na životnu sredinu i bezbjednosnim studijama.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije