Okolina

Drljača: Koristićemo sva dozvoljena sredstva da spriječimo odlaganje otpada na Čerkezovcu

Drljača: Koristićemo sva dozvoljena sredstva da spriječimo odlaganje otpada na Čerkezovcu
Foto: Vladimir Stojaković | Drljača: Koristićemo sva dozvoljena sredstva da sprijčimo odlaganje otpada na Čerkezovcu

NOVI GRAD - U kulturnom cenutru u Novom Gradu je počela je prva tematska sjednica na kojoj će odbornici Skupštine opštine Novi Grad raspravljati o jednoj tački dnevnog reda "Radioaktivni otpad u dolini rijeke Une-prijetnje i perspektive".

Na sjednici su osim odbornika prisutni predstavnici resornog Ministaratva RS, predstavnici Narodne skupštine RS i predstavnici parlamenta BIH, načelnici i gradonačelnici opština iz sliva rijeke Une kao i načelnik opštine Dvor. Na sjednici su i predstavnici državne Regulatorne agencije za radioaktivni otpad  Fonda za zaštitu životne sredine. Sjednici prisustvovuje pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Republike Srpske Svjetlana Radusin i savjetnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Mišo Radaković.

Načelnik ove opštine Miroslav Drljača rekao je ranije da je na sjednicu, osim odbornika lokalnog parlamenta, pozvano više od 20 predstavnika institucija i lokalnih zajednica.

Miroslav Drljača, načelnik opstine Novi Grad na početku sjenice rekao je da žele da građani suvereno odlučuju o kvalitetu života.

"Želimo da se naša prava čuju i poštuju i da budu jednaka sa onima građana Hrvatske. Koristićemo sva dozvoljena sredstva da spriječimo odlaganje otpada na Čerkezovcu", rekao je Drljača.

Jasmin Emrić, Zeleni klub u PS BiH, rekao je da građani BiH ne mogu živjeti sa radioaktivnim otpadom i BiH nema nikakve koristi od nuklearne elekrtane Krško.

"Rijeka Una i radioaktivni otpad ne mogu zajedno, a Trgovska gora ne može i ne smije biti odlagalište za otpad i mi ćemo iskoristiti sva dozvoljena sredstva da to spriječimo i mi se moramo boriti i izboriti", rekao je Emrić.

Nikola Arbutina, načelink Dvora kazao je da je lokacija Trgovska gora bila među prvih 13 lokacija za ovo odlagalište još od 1976 godine i naglasio da je Dvor protiv gradnje odlagališta na ovoj lokaciji.

"Ako otpad dođe u dvorište Dvora svi će biti ugroženi jer kao i u Novom Gradu, u blizini se nalazi vodocrpilište", rekao je Arbutina. On je ponovio da lokacija Čerkezovac nije pogodna za odlaganje radioaktivnog otpada.

Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine RS rekla je da ohrabruje to da smo svi zajedno, posebno saglasan stav o ovome u Predsjedništvu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije