Okolina

Dronovi postaju novo oružje u borbi protiv komaraca

Dronovi postaju novo oružje u borbi protiv komaraca
Foto: Tanjug/AP | Dronovi postaju novo oružje u borbi protiv komaraca

U američkoj saveznoj državi Floridi lokalne vlasti počele su koristiti modernu tehnologiju za uklanjanje komaraca.

Neke zemlje (obično vruće, vlažne regije) vode tešku borbu protiv velike pošasti čovječanstva: komaraca. Ove štetočine ne samo da nas živciraju, već sišu krv i prenose viruse koji mogu biti opasni za ljude. Neke lokalne vlasti u Americi počele su sada koristiti bespilotne letjelice kako bi pobijedile komarce.

Okrug Broward na Floridi nedavno je počeo koristiti dronove za zaprašivanje komaraca na teško dostupnim mjestima. Lokalne vlasti često prskaju ciljana mjesta gdje se razmnožavaju komarci, ubijajući tako jedinke ovih insekata koji mogu prenositi bolesti. Sve do nedavno, ekipe su morale biti poslane u močvarno okruženje Floride gdje komarci Aedes (također poznati kao “komarci žute groznice”) polažu jaja.

Do sada su ekipe morale provoditi dane na jednom mjestu koje je bilo nedostupno kamionima za zaprašivanje. Ekipe koje su obavljale zaprašivanje su morale ući u blato i probijati se kroz grmlje. Sada službenici Browarda mogu poslati dronove da obave ovaj posao bez potrebe za ljudima.

Korištenje dronova za borbu protiv komaraca zapravo nije novost. Godine 2013. Florida je koristila dronove kako bi pronašla lokve u kojima bi se komarci mogli razmnožavati u velikom broju. Ovi novi dronovi efikasno napadaju insekte na ciljanim mjestima te čine isto i u nekoliko drugih regija u SAD-u, prenosi Računalo.com.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije