Okolina

Drugi stepen ugroženosti zbog zagađenja Bioštice, Krivaje i Bosne

Drugi stepen ugroženosti zbog zagađenja Bioštice, Krivaje i Bosne
Foto: Fena | Drugi stepen ugroženosti zbog zagađenja Bioštice, Krivaje i Bosne
Srna

Poslije zagađenja rijeke Bioštice u Olovu koje se proširilo i na Krivaju i Bosnu nizvodno od Maglaja, vodne inspekcije Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona proglasile su drugi stepen ugroženosti.

Ovim je na snagu stupio kantonalni operativni plan mjera u slučaju vanrednih i incidentnih zagađenja, koje uključuju sprečavanje širenja zagađenja i ograničavanje upotrebe izvorišta vode za piće i druge namjene, saopšteno je iz vodne inspekcije FBiH.

Usljed ispuštanja otpadne vode iz rudnika "Geomet" juče je došlo do incidentnog zagađenja Bioštice u Olovu, nakon čega je kantonalni vodni inspektor izašao na teren i o akcidentu obavijestio federalnu Vodnu inspekciju i druge nadležne organe, dok su pripadnici Agencije za vodno područje Save uzeli uzorke vode za analizu.

O akcidentu je obaviješten i glavni vodni inspektor Republike Srpske, a u skladu sa mjerama iz operativnog plana stanovništo naseljenih mjesta uz vodotokove Bioštice, Krivaje i Bosne o mogućem uticaju zagađenja na podzemne vode.

Pomor ribe do sada nije uočen, a rad rudnika "Geodet" zabranjen je do utvrđivanja i saniranja uzroka zagađenja. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije