Okolina

Dva jezera u Argentini postala roze boje, ekolozi zabrinuti

Dva jezera u Argentini postala roze boje, ekolozi zabrinuti
Foto: Screenshot/YouTube | Dva jezera u Argentini postala roze boje, ekolozi zabrinuti

Dva jezera u priobalnoj regiji Patagonije u Argentini postala su fluorescentno roze boje zbog još nerazjašnjenih pojava koje bi, kako lokalni ekolozi strahuju, mogle biti izazvane industrijskim zagađenjem i veoma štetne.

Jezera se nalaze u blizini industrijskog parka na periferiji argentinskog grada Treleva, na prašnjavoj patagonijskoj ravnici.

U objavama na zvaničnom sajtu opštine Trelev navodi se da su lokalni zvaničnici nedavno naišli na kamion koji je bacao otpad u blizini.

Vlasti su lokalnim medijima iznele oprečna mišljenja o tome da li je nagla promjena boje jezera štetna, ali ekolozi su veoma zabrinuti, objavio je Rojters, a prenosi Kurir.

Lokalni aktivista Pablo Lada, član argentinske Nacionalne ekološke mreže (RENACE), rekao je za Rojters da bi ovo potencijalno mogla biti posljedica boje koja se davala škampima uzgajanim u blizini, kako bi poprimili svoju tipičnu ružičastu nijansu.

"Mislim da je ova ružičasta laguna otkriva koliko se loše rukovalo s otpadom u blizini i u samom jezeru", rekao je Lada.

Lokalni i regionalni zvaničnici za zaštitu okoline istražuju uzrok i potencijalnu štetu na jezerima, ali još nisu došli do zaključaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije