Okolina

Džo Bajden najavio dva biliona dolara investicija u ekologiju

Džo Bajden najavio dva biliona dolara investicija u ekologiju
Foto: Tanjug/AP | Džo Bajden najavio dva biliona dolara investicija u ekologiju

Predsjednički kandidat Demokratske stranke Džo Bajden najavio je u Delaveru svoj plan vrijedan dva biliona dolara (dvije hiljade milijardi) za investiranje u proizvodnju čistih energenata i obustavljanje emisije štetnih gasova iz američkih elektrana do 2035. godine, izvjestio je AP.

Bajden je ocijenio da je potrebno preduzeti odlučnu i "dramatičnu" akciju kako bi se spriječile klimatske promjene i oživela nacionalna ekonomija.

Govoreći nedaleko od svoje kuće u gradu Vilmingtonu u državi Delaver, Bajden je odbacio argumente predsjednika Donalda Trampa i njegovih saboraca iz Republikanske stranke da će prijedlog demokrata da se ulaže u čiste izvore energije rezulturati gubitkom radnih mjesta.

Bajden je ocijenio da se Trampovi pogledi na klimatske promjene svode na konstataciju da "to ne postoji".

Bajden je naročito istakao značaj obnavaljanja američke infrastrukture čime bi se poboljšala energetska efikasnost stanovanja i boravka u zatvorenom prostoru, unaprijedila proizvodnja i omasovila upotreba električnih automobila.

Bajden je ocijenio da su Trampova obećanja o obnavljanju infrastrukture aktuelna samo kada je predsjedniku potrebno da pažnju javnosti preusmjeri sa nekog drugog problema.

"Tramp je samo obećavao, ali nikada nije ispunio obećanje. Nije čak ni pokušao da ga ispuni", zaključio je Bajden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije