Okolina

EU odlučna ispuniti ciljeve uprkos krizi u Ukrajini

EU odlučna ispuniti ciljeve uprkos krizi u Ukrajini
Foto: Flickr | EU odlučna ispuniti ciljeve uprkos krizi u Ukrajini

KAIRO - Uprkos ratu u Ukrajini, Evropska unija ostaje predana borbi protiv klimatskih promjena, iako je sukob privremeno prouzrokovao veću potrošnju fosilnih goriva i negativno uticao na napore za smanjenje emisija. Češki premijer Petr Fiala rekao je svoje tokom govora na konferenciji UN-a o klimi (COP27) u Egiptu u utorak.

Prema Fiali, ishod energetske krize izazvane krizom u Ukrajini takođe može biti pozitivan, jer će smanjiti ovisnost Evrope o ruskom gasu i fosilnim gorivima generalno.

"Ruska agresija protiv Ukrajine ima ogroman uticaj na našu energetsku politiku, ali i na našu politiku borbe protiv klimatskih promjena", rekao je Fiala novinarima u Šarm el-Šeiku. Prema njegovim riječima, energetska kriza dovela je do svojevrsne racionalizacije za nastavak borbe protiv klimatskih promjena.

“To nas je takođe prisililo da radimo brže kako bismo se riješili naše zavisnosti o fosilnim gorivima iz Rusije i brže izgradili energetske mješavine koje će nas učiniti manje ovisnima o diktatorskim režimima”, dodao je Fiala.

“Iako mnoge evropske zemlje poštuju obaveze iz Pariškog sporazuma, bile su prisiljene privremeno koristiti više fosilnih goriva nego što su planirale kako bi zagrijale svoje građane”, rekao je Fiala.

Prema njegovim riječima, to je razumljivo, ali ne bi trebalo oslabiti odlučnost za smanjenjem emisija jer globalne klimatske promjene prijete cijeloj planeti, prenosi "RMX".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije