Okolina

Efikasniji rashladni uređaji za manje globalno zagrijavanje

Efikasniji rashladni uređaji za manje globalno zagrijavanje
Foto: Ilustracija | Efikasniji rashladni uređaji za manje globalno zagrijavanje

Razvoj energetski efikasnijih rashladnih uređaja moglo bi znantno da uspori globalno zagrijevanje, navodi se u izvještaju koji su objavili Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i Međunarodna agencija za energetiku.

Autori izvještaja tvrde da bi veća energetska efikasnost rashladnih uređaja i zamjena onih koji su štetni u toku naredne četiri decenije mogla da spriječi emisiju gasova koji dovode do globalnog zagrijavanja jednaku onoj kakva se dogodi u četiri do osam godina.

Predviđa se da se će upotreba rashladnih uređaja uvećati gotovo za četiri puta do 2050. godine, zbog sve većeg globalnog zagrijavanja. Međutim, jeftini klima uređaji često troše puno struje za čiju se proizvodnju koriste ugalj ili gasne termoelektrane, koje, sa druge strane, podstiču globalno zagrijavanje. Osim toga, klima uređaji koriste hidrofluorokarbon (HFC), gas koji takođe doprinosi globalnom zagrijavanju.

Autori ovi studije pozvali su na formulisanje novih nacionalnih akcionih planova koji će imati za cilj smanjenje globalnog zagrijavanja koje potiče od rashladnih uređaja.

To uključuje standarde o energetskoj efikasnosti i jasno označavanje energetskih razreda na uređajima, koje će kupcima omogućiti da odaberu najefikasniji među njima koji najmanje doprinosi globalnom zagrijavanju. Oni su takođe apelovali na vlade da rade na smanjenju potrebe za upotrebom rashladnih uređaja, uz izgradnju energetski efikasnih zgrada, više sadnica drveća u gradovima u cilju rashlađivanja i slično.

Osim smanjenja globalnog zagrijavanja, ove nove mjere dovele bi i do uštede milijardi dolara na struji do polovine vijeka, prenio je Asošiejted pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije