Okolina

Emisije ugljenika iz bogatih zemalja naglo porasle ove godine

Emisije ugljenika iz bogatih zemalja naglo porasle ove godine
Foto: Grunzibaer/Pixabay | Emisije ugljenika iz bogatih zemalja naglo porasle ove godine
Fena

Nakon što su prošle godine opale globalne emisije ugljen-dioksida koje su posljedica sagorijevanja uglja, nafte i gasa ove godine su porasle u 20 najbogatijih nacija svijeta, prema novoj studiji.

Izvještaj o transparentnosti klime pokazao je da će emisije ugljenika ove godine porasti za četiri posto u Grupi 20 (G20), nakon što su 2020. godine pale za šest posto zbog pandemije virusa korona.

Kina, Indija i Argentina će čak premašiti svoje emisije iz 2019. Autori tog izvještaja kažu da kontinuirana upotreba fosilnih goriva potkopava napore kontrolisanja temperatura.

Još dvije sedmice ostale su do otvaranja klimatske konferencije COP26 u Glazgovu, a zadatak pred pregovaračima je veoma težak.

Jedan od ključnih ciljeva ove konferencije je poduzimanje koraka kako bi se važan temperaturni prag od 1,5°C  zadržao. S obzirom na to da je svijet trenutno oko 1,1°C topliji od predindustrijskog doba, ograničavanje budućih povećanja veoma je važno.

Ako konferencija u Glazgovu uspije u tome, zemlje koje stvaraju najviše ugljenika moraće uspostaviti ambiciozne politike, piše BBC.

Dokazi iz novog izvještaja su da se to ne događa dovoljno brzo.

Grupa G20 odgovorna je za oko 75 posto globalnih emisija, koje su prošle godine značajno pale zbog lokdauna kao odgovor na kovid 19. Ali, ovogodišnji oporavak pokreće fosilna goriva, posebno ugljen.

Prema izvještaju, kojeg je sastavilo 16 istraživačkih organizacija i grupa za zaštitu okoline, predviđa se da će se upotreba uglja u državama članicama G20 ove godine povećati za pet posto.

Najveći porast bilježi Kina koja je odgovorna za oko 60 posto rasta, ali povećanje ugljena događa se i u SAD-u i Indiji.

Izvještaj takođe ukazuje na neke pozitivne pomake, uključujući rast solarne energije i energije vjetra u bogatijim zemljama, s rekordnim količinama novih kapaciteta instaliranih u G20 zemljama prošle godine.

Obnovljivi izvori energije sada isporučuju oko 12 posto energije u odnosu na 10 posto u prošloj godini.

Politički je  takođe postignut značajan napredak s grupom G20 jer većina priznaje da cilj od nula emisije gasova treba ostvariti do polovine ovog vijeka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije