Okolina

Pratite nas na Google news

Epidemija očistila vazduh u Kini

Epidemija očistila vazduh u Kini
Foto: Tanjug | Epidemija očistila vazduh u Kini
Srna

Epidemija virusa korona ima pozitivnu ulogu kada je riječ o životnoj sredini jer je emisija ugljen-dioksida u posljednje dvije sedmice u Kini smanjena za najmanje 100 miliona kubnih tona, navodi finski Centar za istraživanje energije i čistog vazduha.

Brzo širenje novog virusa, koji je u Kini usmrtio više od 2.000 i zarazio 74.000 ljudi, dovelo je do pada potražnje za ugljem i naftom.

Kako je navedeno u istraživanju čiji su rezultati objavljeni na britanskoj internet stranici "Karbon brif", u posljednje dvije sedmice dnevna proizvodnja električne energije u elektranama na ugalj bila je na četvorogodišnjem nivou, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Istovremeno, proizvodnja čelika pala je na petogodišnji minimum.

Kina je najveći svjetski uvoznik i potrošač nafte, ali njena proizvodnja u rafinerijama u centralnoj pokrajini Šandong pala je na najniži nivo od jeseni 2015. godine, navodi se u izvještaju finskog centra.

Ekonomska aktivnost u Kini obično se povećava nakon praznika koji slijede nakon kineske Nove godine.

Ali, kineske vlasti su u mnogim dijelovima praznike produžile za sedam dana, nastojeći da spriječe širenje epidemije zadržavanjem stanovnika u kućama.

Mjere za suzbijanje širenja virusa dovele su do smanjenja proizvodnje od 15 do 40 odsto u ključnim industrijskim sektorima.

Ipak, nakon što se virus korona smiri, vrlo brzo će se svi u Kini suočiti sa pojačanom proizvodnjom koja će nastojati da kompenzuje gubitke. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije