SP Qatar 2022.

Okolina

Evo gdje su najkvalitetnije plaže na svijetu

Evo gdje su najkvalitetnije plaže na svijetu
Foto: Pixabay/Walkerssk | Evo gdje su najkvalitetnije plaže na svijetu
Tanjug

Španija je svjetski šampion po kvalitetu plaža, dok je na drugom mjestu globalne rang liste Grčka, prenijeli su danas grčki mediji.

Kako je navelo Grčko društvo za zaštitu prirode, španske plaže dobile su 621 plavu zastavicu, a Grčke 581, prenosi grčki list "Katimerini".

Najveći broj grčkih plaža obilježenih plavom zastavicom - sertifikatom kvaliteta, nalazi se na ostrvu Rodos (55), za kojim slijede Nea Propontida na Halkidikiju (19) i Sitonija i Hersonisos na istom poluostrvu, sa po 18 plavih zastavica.

Poslije Rodosa, grčka ostrva s najkvalitetnijim plažama su Hios (15), Kefalonija (13) i Kos (12).

Najviše plaža s plavom zastavicom u Španiji nalazi se u Valensiji, kao i prošle godine, a Andaluzija je zabilježila najveći porast u kvalitetu plaža.

Plave zastavice dodjeljuje Fondacija za edukaciju iz oblasti životne sredine (Foundation for Environmental Education - FEE), neprofitna i nevladina organizacija koju čini 65 organizacija u 60 zemalja članica.

Da bi plaža bila obilježena plavom zastavicom, mora da ispuni nekoliko kriterijuma u oblasti zaštite životne sredine, prije svih kvalitet i bezbjednost vode i obale.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije