Okolina

Evropa imala najtopliji oktobar ikada

Evropa imala najtopliji oktobar ikada
Foto: Pexels/Ilustracija | Evropa imala najtopliji oktobar ikada

LONDON - Evropa je imala najtopliji oktobar ikada, sa temperaturama za skoro 2 stepena Celzijusa iznad referentnog perioda 1991-2020, saopštio je danas Kopernikus, služba za klimatske promjene Evropske komisije.

Evropski servis, koji raspolaže komparativnim vrijednostima jedino za period od 1991. do 2020. godine, saopštio je da su rekordne dnevne temperature zabilježene su u oktobru ove godine na nekoliko lokacija u zapadnoj Evropi - u Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj, kao i u brojnim oblastima Italije i Španije.

Jedina područja na evropskom kontinentu na kojima je ovogodišnji oktobar bio hladniji od prosjeka bila su neka od grčkih ostrva i Island.

Dok su u nekim dijelovima Balkana i u Grčkoj temperature bile skoro na nivou prosječnih, u drugim dijelovima zapadne Evrope bile su iznad prosječnih vrijednosti, prenosi Srna.

Globalno, oktobar 2022. godine bio je za 0,41 stepen Celzijusa topliji od prosjeka za period 1991-2020. godina i svega za oko 0,04 stepena Celzijusa hladniji od oktobra 2019. godine, koji je bio najtopliji mjesec oktobar u istoriji, naveli su iz Kopernikusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije