Okolina

Pratite nas na Google news

Fosilna goriva prošle godine zabranila 43 grada u svijetu

Fosilna goriva prošle godine zabranila 43 grada u svijetu
Foto: Image by Gerd Altmann from Pixabay | Fosilna goriva prošle godine zabranila 43 grada u svijetu
N.N.

Broj gradova koji su djelimično ili potpuno zabranili fosilna goriva skočio je 2020. godine pet puta na 43, dok 1.300 gradova sa ukupno milijardu stanovnika ima ciljeve ili politike obnovljive energije, prema danas objavljenom izvještaju tink-tenk grupe REN21 (Renewable Energy Network21).

U Izvještaju o globalnom statusu obnovljivih izvora u gradovima za 2021, navodi se da su gradovi u kojima živi 55 odsto svjetske populacije odgovorni za 75 procenata globalnih emisija, prenosi agencija Anadolija.

Grupa REN21 ističe da je brza zamjena fosilnih goriva obnovljivom energijom u sistemu grijanja, hlađenja i transporta presudan faktor za uspjeh klimatskih strategija gradova.

"Zbog svog velikog uticaja na klimu, gradovi su najbolji izbor za planiranje, razvoj i izgradnju obnovljive budućnosti. Ali, prečesto je njihov potencijal za takav preobražaj u velikoj mjeri nedovoljno iskorišćen", kaže izvršna direktorka REN21, Rana Adib.

Dodaje da je u urbanim i gusto naseljenim sredinama težak posao pretočiti ambicije o niskoj emisiji ugljenika u stvarnost, te da nacionalne vlade treba novac, kapacitete i prije svega zakonodavnu moć da prepuste lokalnim vlastima.

Pored 43 grada, koja su zaključno s prošlom godinom uvela zabranu fosilnih goriva za grijanje i transport, što je pet puta više nego 2019, u izvještaju se otkriva da to uskoro namjerava da učini još 20 gradova.

Prema izvještaju, prošlogodišnje zaključavanje koje je naglo paralisalo saobraćaj, i potpuna promjena načina života, rezultirali su čistijim vazduhom i manje bučnim okruženjem i "omogućili građanima da vide kako izgledaju alternative krcatim putevima i zagađenom nebu".

U dokumentu takođe piše da na globalnom nivou 830 gradova u 72 zemlje ima obavezujuće ciljeve obnovljive energije, a oko 800 sprovodi mjere podrške za projekte obnovljivih izvora u svojim gradovima.

Više od 10.500 gradova u svijetu usvojilo je ciljeve za smanjenje emisije CO2, dok se oko 800 obavezalo prošle godine na neto nultu emisiju, što je za preko 100 gradova više nego 2019, pokazuje ovaj izvještaj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije