Okolina

Pratite nas na Google news

Francuska za zelenu ekonomiju izdvaja još 15 milijardi evra

Francuska za zelenu ekonomiju izdvaja još 15 milijardi evra
Foto: Ilustracija | Francuska za zelenu ekonomiju izdvaja još 15 milijardi evra
Tanjug

Francuski predsjednik Emanuel Makron obećao je danas dodatnih 15 milijardi evra za ubrzanje prelaska na zeleniju ekonomiju, dan nakon što su Zeleni porazili njegovu stranku na lokalnim izborima i preuzeli kontrolu u mnogim velikim gradovima.

Makron je rekao da će ubrzati proces kreiranja politike koja vrši manje uticaja na okolinu i da je spreman da raspiše referendum o izmjeni Ustava kako bi se uključili i klimatski ciljevi, ukoliko to parlament dozvoli.

"Izazov koji postavlja klima zahtijeva da učinimo više", rekao je Makron u obraćanju članovima Klimatskog savjeta na sastanku u Jelisejskoj palati.

On je podržao i prijedlog da se uvede moratorijum na gradnju novih komercijalnih zona u predgrađima i rekao da će razmotriti i usvajanje novog zakona protiv "ekocida".

Klimatski savjet definisao je ekocid kao svaku akciju koja nanosi ozbiljnu štetu okolini i predložio da takvo djelo bude kažnjivo zatvorom i novčano iznosom do deset miliona evra.

Makron je rekao Savjetu da se ne slaže sa prijedlogom o uvođenju poreza od četiri odsto na dividende da bi se pomoglo finansiranje zelenije politike. On je ocijenio da bi takav porez obeshrabrio investitore.

Zelena stranka u Francuskoj, čija je zvanična skraćenica EELV, iznenadila je Makrona i čitavu Francusku na jučerašnjim lokalnim izborima pobijedivši u Lionu, Bordou, Strazburu i još nekim gradovima, često u koaliciji sa ljevičarskim partijama. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije