Okolina

Francusko zbogom plastičnim štapićima za uši

Francusko zbogom plastičnim štapićima za uši
Foto: N.N. | Francusko zbogom plastičnim štapićima za uši

Francuska od 1. januara 2020. plastične štapiće za uši, izuzetno opasne za okolinu, ali i zdravlje potrošača, konačno izbacuje sa polica.

Ovi lastični proizvodi koriste se u nezamislivo velikim količinama te se često ubrajaju među proizvode koji su najveći i najopasniji izvor zagađenja okoline. Stoga su mnogi ekološki osviješteni francuski potrošači  s odobravanjem dočekali vijest o njihovoj zabrani.

Naime, procjenjuje se kako u kanalizacijskim odvodima, ali i na obalama i u svjetskim morima, godišnje završi nevjerovatna količina od oko 1,2 miliona tona ovog opasnog otpada.

Zahvaljujući primjeni zakona koji je francuska Narodna skupština usvojila još 20. jula 2016, francuski kupci više neće imati mogućnost kupovine ovog proizvoda jer će se od 1. januara 2020. na policama francuskih trgovina moći prodavati isključivo štapići koji su u potpunosti izrađeni od pamuka.

I sami ljekari već duže vremena upozoravaju kako su štapići za uši zapravo vrlo štetni za zdravlje ljudi, a njihova uporaba preporučuje se isključivo za čišćenje spoljašnjeg dijela uha. Ali, neprimjerenim korištenjem ljudi ugrožavaju svoje zdravlje i rizikuju povredu bubnjića. Takođe, štapićem se odstranjuje samo dio voska iz uha, dok se ostatak gura još dublje u uho, gdje se nakuplja te postaje sve gušći.

Sa gledišta zaštite okoline, plastični štapići za uši su uzrok velikog problema za okolinu jer ih mnogi potrošači nakon upotrebe neodgovorno bacaju u WC školjke. Štapići na taj način dospijevaju u kanalizaciju, ali i dalje u mora i rijeke.

Zbog toga su ovi proizvodi prava noćna mora za komunalne firme koje se bave pročišćavanjem otpadnih voda, jer ih se vrlo teško uklanja kada dospiju na rešetke pročišćivača.

Francuski proizvođači su na raspolaganju imali čak četiri godine kako bi se pripremili za primjenu novog zakona te na tržištu ponudili štapiće koji su u potpunosti izrađeni od pamuka, ali i alternativne proizvode koji su sigurni za ljudsko zdravlje.

Francuski dnevnik Le Parisien u svom videu daje pregled alternativnih proizvoda pomoću kojih se uši i dalje mogu čistiti, ali na način kojim se ne ugrožava okolina. Podsjetimo, na izbacivanje plastičnih štapića za uši sa polica svojih trgovina još su se ranije odlučili neki veliki britanski trgovački lanci, ali Škotska je ipak prva u Ujedinjenom Kraljevstvu koja je uvela zabranu njihove proizvodnje i prodaje.

Takođe, u skladu s naporima za smanjenje korištenja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, s plastičnim štapićima za uši su se od 1. januara 2019. oprostili i Italijani.

(Ekovjesnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije