Okolina

Grčka imala najtopliju zimu ikada

Grčka imala najtopliju zimu ikada
Foto: Pixabay | Grčka imala najtopliju zimu ikada

ATINA - Prema podacima koje su analizirali grčki naučnici, ova zima bila je najtoplija ikada zabilježena u Grčkoj, što ugrožava održivost usjeva i izaziva strah od još jednog ljeta sa razornim požarima.

Nacionalna opservatorija Atine saoštila je da je od decembra do februara, prosječna najviša temperatura iznosila 11,3 stepena Celzijusova, što je 1,8 stepeni iznad prosječnih najviših vrijednosti u periodu od 1960. do 2024. godine.

Ovo je bila najtoplija zima od kada je 1936. godine započeto bilježenje podataka. Šest najblažih zima u Grčkoj ikada registovano je u prethodnih deset godina.

"Temperatura je bila iznad normalne tokom većine dana, sa samo malim intervalima hladnog vremena. Ovo je nova realnost i moramo je shvatiti ozbiljno. Klimatske promjene su nesumnjivo tu", rekao je Rojtersu Konstantinos Laguvardos, direktor istraživanja u Nacionalnoj opservatoriji.

Podaci izazivaju zabrinutost u Grčkoj, koja je jedna od najugroženijih zemalja u Evropi. U ovoj zemlji je prošlog ljeta u požarima poginulo najmanje 20 ljudi, a tokom jeseni su rekordno obilne kiše uništavale domove, stoku i usjeve.

Ove zime na skijalištima u Grčkoj padalo je manje snijega nego inače. Toplo vrijeme može biti nepovoljna vijest i za poljoprivrednike, čiji usjevi, uključujući čuvene grčke masline, imaju koristi od hladnih zima i sezone cvjetanja u proljeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije