Okolina

Grenland i Antartik sve brže gube ledeni pokrivač

Grenland i Antartik sve brže gube ledeni pokrivač
Foto: Ilustracija | Grenland i Antartik sve brže gube ledeni pokrivač

Ledeni pokrivači zemlje na Grenlandu i Antarktiku zbog otopljenja sada gube masu šestostruko brže nego što je to bilo tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Bi-Bi-Si navodi da je sveobuhvatnom analizom satelitskih podataka sa oba pola izvršena procjena ubrzanja otopljenja ledenog pokrivača.

U periodu između 1992. godine i 2017. godine Grenland i Antarktika su izgubili 6,4 hiljada milijardi tona leda, a to je dovoljno za povećanje nivoa mora do 17,8 milimetara.

"Ovo uopšte nije dobra vijest. Danas, ledeni pokrivač izaziva oko trećine podizanja nivoa mora, dok je devedesetih godina prošlog vijeka to bilo zaista malo i to oko pet odsto. Ovo će imati važne posljedice u budućnosti, za poplave i eroziju tla", naglasio je profesor Endrju Šeperd iz Univerziteta u Lidsu.

On je učestvovao u zajedničkom projektu pod nazivom "Vježba za međupoređenje masovne ravnoteže ledenog pokrivača" (IMBIE).

Stručnjaci su proučavali mjerenja na polovima u periodu od skoro tri decenije. Mjerenja su vršena satelitima koji su pratili promjenu količine leda na polovima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije