Okolina

Grenlandska ajkula pronađena hiljadama kilometara od njenog arktičkog doma

Grenlandska ajkula pronađena hiljadama kilometara od njenog arktičkog doma
Foto: Print Screen | Grenlandska ajkula pronađena hiljadama kilometara od njenog arktičkog doma

Prirodnjački stručnjaci iznenađeni su otkrićem grenlandske ajkule u zapadnom dijelu Karipskog mora, više od 6.000 kilometara daleko od voda koje se smatraju njenim prirodnim habitatom.

Devanši Kasana, student sa Univerziteta u Floridi, radio je zajedno sa lokalnim ribarima na označavanju tigar-ajkula kod obale Belizea, gdje se nalazi drugi po dužini koralni greben.

Nakon čitave noći pecanja, označavanja i puštanja, taman kad je tim htio da se vrati nazad na obalu i počeo da namotava najlone, na kraju jednog su imali nešto potpuno neuobičajeno.

"Izgledala je staro, drevno. Kao neki dugački kamen koji je oživio", opisali su životinju.

"Isprva sam mislio da mora da je nešto drugo. Znao sam da je neuobičajeno otkriće i da ribari oko mene nisu vidjeli ništa slično od kada se bave time", kaže Kasana.

Student je poslao fotografiju Demijanu Čepmanu, direktoru Istraživačke laboratorije i akvarijuma za zaštitu ajkula i raža.

Njegov odgovor je bio - grenlandska ajkula.

Malo je poznato o grenlandskim ajkulama, ponajviše zbog toga što žive u vrlo hladnim morima i velikim dubinama. One su neka od najdugovječnijih stvorenja na svijetu i mogu da žive više od 400 godina.

Otkriće je navelo naučnike da bi grenaldske ajkule mogle da budu raširenije nego što se ranije mislilo i da žive čak i u tropskim morima, ali na većim dubinama nego na kojim bi se kretale u arktičkim morima.

Mjesto gdje je pronađena u Karipskom moru je početak velikog poniranja koralnog grebena do dubine od 2.900 metara što znači da je voda dovoljno hladna za grenlandske ajkule.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije