Okolina

Pratite nas na Google news

Grna Gora od naredne godine bez plastičnih kesa?

Grna Gora od naredne godine bez plastičnih kesa?
Foto: Ilustracija | Grna Gora od naredne godine bez plastičnih kesa?
Tanjug

PODGORICA - Vlada Crne Gore priprema nacrt zakona o otpadu koji predviđa potpunu zabranu plastičnih kesa, a očekuje se da će biti usvojen do kraja godine.

Iako je Crna Gora po Ustavu tzv. ekološka država, svaki građanin godišnje koristi oko 730 plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu, dok stanovnici Austrije u istom periodu potroše po 48 kesa, što predstavlja veliki problem za očuvanje životne sredine.

Iako prastične kese čine samo 0,04 odsto čvrstog komunalnog otpada, one su jedan od najvećih ekoloških problema.

Osim toga, plastične kese koje su vidljive na svakom koraku, od korita rijeka, preko deponija otpada pored puta, ružna su slika Crne Gore, kojoj je cilj da bude elitna turistička destinacija, prenosi RTCG.

Predlog zakona o upravljanju otpadom, koji je u proceduri, predviđa zabranu upotrebe plastičnih kesa.

Novim zakonskim rješenjem, ako bude prihvaćeno, osim zabrane plastičnih kesa, od 2025. će biti zabranjeno i korišćenje niza drugih jednokratnih proizvoda od plastike.

Tako će biti zabranjena upotreba štapića za uši, osim onih koji se koriste u medicinske svrhe za uzimanje brisa, kao i upotreba plastičnog pribora za jelo, tanjira, slamčica.

Predviđena je i zabrana plastičnih flaša koje nisu proizvedene od najmanje 35 odsto recikliranog materijala, odnosno onih flaša koje ne mogu biti reciklirane.

Usvajanje novog zakona inicirala je grupa građana #OčistiME, koja se bori protiv upotrebe plastičnih kesa u Crnoj Gori.

Grupa je pokrenula peticiju i sakupila oko 5. 300 potpisa, koji su predati na adresu ministra održivog razvoja i turizma

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije