Okolina

Hiljade mrtvih morskih životinja na engleskim plažama, ne znaju zašto

Hiljade mrtvih morskih životinja na engleskim plažama, ne znaju zašto
Foto: Screenshot/Twitter | Hiljade mrtvih morskih životinja na engleskim plažama

Britanski ekolozi pokušavaju odgonetnuti zašto su se na plažama na sjeveroistoku Engleske pojavile hiljade mrtvih morskih životinja.

Sharon Bell, stanovnica naselja Marske-by-the-Sea, rekla je za CNN da je u posljednjih nekoliko sedmica, tokom svoje svakodnevne šetnje pored plaže u blizini kuće, stalno nalazila mrtve rakove.

Rekla je da je u ponedjeljak ujutro bila šokirana jer je na plaži vidjela "morske alge nagomilane visoko do struka" pune mrtvih i živih rakova raznih vrsta.

Britanska agencija za okolinu rekla je CNN-u da sarađuje s Centrom za okolinu i ribarstvo te Upravom za ribarstvo sjeveroistočne obale kako bi istražili zašto se uz obalu ušća rijeke Tees i susjednim plažama našlo na stotine mrtvih rakova.

"Prikupili smo uzorke vode, sedimenta, dagnji i rakova te ih poslali na analizu. Pokušavamo utvrditi je li neka vrsta zagađenja uzrokovala pomor ovih životinja", rekao je portparol Agencije za okolinu za CNN.

Bell je kazala da su ona i njen suprug proveli više od četiri sata pokušavajući vratiti u vodu što više živih rakova zarobljenih u algama.

"Bilo je grozno gledati ih. To je tužno jer je inače ovo područje lijepo za život", rekla je Bell i dodala da se nada da će mještani uskoro dobiti odgovore o tome šta se dogodilo, kako se ovakva situacija ne bi ponovila.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije