Okolina

Himalajski ledenjaci tope se velikom brzinom

Himalajski ledenjaci tope se velikom brzinom
Foto: Simon/Puxabay | Himalajski ledenjaci tope se velikom brzinom

Globalno zagrijavanje uzrokuje izuzetno brzo topljenje ledenjaka na Himalajima, prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Ti se ledenjaci tope brže nego u bilo kojoj drugoj regiji zbog čega dvjema milijardama ljudi prijeti nestašica vode. U svijetu samo na Antarktiku i Arktiku postoji više leda nego na Himalajima.

"Otkrili smo da se led na Himalajima topi barem 10 puta brže od prosječne brzine zabilježene tokom proteklih stoljeća", rekao je Jonathan Carrivick, glavni autor naučnog rada i profesor na Univerzitetu u Lidsu.

Nestalo čak 40 posto površine himalajskih ledenjaka

"Led se počeo topiti povećanom brzinom  tek u zadnjih nekoliko desetljeća te se podudara s pojavom klimatskih promjena uzrokovanih ljudskom aktivnošću."

Istraživanje je pokazalo da je dosad nestalo čak 40 posto površine himalajskih ledenjaka, od čega dobar dio nakon sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Stanovnici planina i dolina rijeka Ganges, Ind i Brahmaputra, kao i mnogi drugi, vodom se snabdijevaju upravo iz ovih ledenjaka.

Carrivickov saradnik kazao je da ponestaje vremena za sprečavanje buduće katastrofe.

"Ovo je istraživanje samo još jedna potvrda da se klimatske promjene ubrzavaju te da će znatno uticati na čitave nacije i regije", rekao je koautor rada Simon Cook sa Univerziteta u Dandiju.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije