Okolina

Hitno rješavati probleme u vezi s klimom

Hitno rješavati probleme u vezi s klimom
Foto: N.N. | Hitno rješavati probleme u vezi s klimom

Rješavanje problema u vezi s klimatskim promjenama ne smije se više odgađati, poručeno je u petak sa protesta u Tuzli koji je organizovao Omladinski pokret "Revolt".

Protesti kojima se upozorava na klimatske promjene održavaju se u 120 zemalja i njima se pokušava skrenuti pažnja da države moraju reagovati i početi djelovati u cilju ublažavanja drastičnih posljedica tih promjena.

Pariski klimatski sporazum je potpisan 2015. godine, a njegova potpisnica je i BiH. Aktivisti ističu da se BiH obavezala da će poštivati pravila tog sporazuma i da će raditi na tome da rast prosječne globalne temperature ne pređe 1,5 stepeni za godinu dana, ali ne radi ništa po tom pitanju.

"Prema zadnjim informacijama UN-a, ostalo nam je još samo 12 godina da spriječimo katastrofalno globalno zagrijavanje i bitno je da reagujemo. Nakon toga klimatske promjene napraviće preokret, a ljudi neće moći ništa više uraditi", kaže Ana Marija Divković, aktivistkinja Omladinskog pokreta "Revolt" Tuzla.

Dodaje da će narasti nivo vode u moru, temperatura će porasti, ostaćemo bez hrane i vode, a nakon toga život na Zemlji neće biti moguć.

"Klimatske promjene će uticati na nas i na našu djecu, već se pojavljuju i nisu ograničene na ljude koji će se roditi za tri ili četiri generacije. Sve ove poplave i požari su zbog klimatskih promjena i onog što smo mi uradili sa svojim industrijama, hidroelektranama i termoelektranama", smatra Lejla Dalić, studentica Odsjeka primijenjene biologije na PMF-u.

Iako je poziv bio upućen za sve mlade ljude, učenike, studente i sve građane, sa transparentima se pojavilo samo desetak ljudi, što je, kako kažu aktivisti, poražavajuće i pokazuje koliko je društvo inertno po pitanju klimatskih promjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije