Okolina

Hrvatska ne odustaje: Posjetioci virtuelno mogu pratiti opasni otpad

Hrvatska ne odustaje: Posjetioci virtuelno mogu pratiti opasni otpad
Foto: Srna | Hrvatska ne odustaje: Posjetioci virtuelno mogu pratiti opasni otpad

ZAGREB - Info centar o radioaktivnom otpadu otvoren je u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla" u Zagrebu, a dio postavke je i 3D maketa Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju, potvrđeno je danas iz hrvatskog Fonda za finansiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane "Krško".

"Posjetioci će sada imati priliku putem virtuelne stvarnosti obići postrojenja za primanje, klasifikaciju, preradu, obradu i skladištenje radioaktivnog otpada", naveli su iz Fonda.

Dio postavke uključuje i 3D maketu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju s prikazom skladišnog prostora i uvećanim prikazom betonskog spremnika s bačvama radioaktivnog otprada.

Kako su pojasnili za Srnu, posjetioci u virtuelnoj stvarnosti mogu pratiti bačve s radioaktivnim otpadom na putu od nastajanja, odnosno primanja do trenutka skladištenja, te se pritom provesti na kamionu s bačvama i viličaru koji ih smješta u skladište.

Ranije je najavljeno da će Info centar o zbrinjavanju radioaktivnog otpada biti otvoren u Dvoru gdje su u toku radovi na sanaciji prostora.

U međuvremenu je objavljen i konkurs za radno mjesto referent u poslovima odnosa s javnošću u informativnom centru o zbrinjavanju radioaktivnog otpada u Dvoru.

Podsjećamo, Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško kao i postojeći institucionalni otpad skladišti u bivšoj kasarni Čerkezeovac u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH. Izgradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada planirana je na Trgovskoj gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije