Okolina

Pratite nas na Google news

I "Vode Srpske" da nadziru nelegalnu eksploataciju minerala iz rijeka

I "Vode Srpske" da nadziru nelegalnu eksploataciju minerala iz rijeka
Foto: Ilustracija | I "Vode Srpske" da nadziru nelegalnu eksploataciju minerala iz rijeka
Uroš Vukić

DOBOJ, BANJALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ove godine planira izradu novog Zakona o vodama, a između ostalog biće razmotrena i inicijativa neformalne grupe građana "Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne" da JU "Vode Srpske" mogu da nadziru i kažnjavaju nelegalnu eksploataciju minerala iz rijeka, a sve sa ciljem daljeg sprečavanja nelegalne eksploatacije minerala iz rijeke Bosne i ostalih rijeka u Srpskoj.

Kako pojašnjavaju u neformalnoj grupi građana "Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne", kažnjavanje i nadzor eksploatacije prema postojećim zakonima je uglavnom u nadležnosti Inspektorata RS.

"Na naše zadovoljstvo, dobili smo pozitivan odgovor, odnosno da će inicijativa biti uzeta u razmatranje prilikom izrade novog Zakona o vodama, koji će biti usaglašen sa pravnim tekovinama Evropske unije. Pratićemo i u narednom periodu aktivnosti resornog ministarstva i nastojati da dobijemo aktivnu ulogu u predlaganju novih rješenja", rekao je Zoran Panić, jedan od članova neformalne grupe građana, koja se već duži period bori protiv nelegalne eksploatacije minerala iz rijeka.

Na inicijativu ove neformalne grupe građana, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske rekli su da je neophodno da se pristupi izradi novog Zakona o vodama.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će razmotriti i uzeti u obzir vaše zahtjeve pri svojim narednim aktivnostima kod izrade nacrta Zakona o vodama, koja je planirana u toku 2021. godine", navedeno je, između ostalog, u odgovoru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske neformalnoj grupi građana "Za legalnu eksploataciju minerala iz korita rijeke Bosne".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije