Okolina

Imamo li razloga za strah ako se aktivira supervulkan kod Napulja?

Imamo li razloga za strah ako se aktivira supervulkan kod Napulja?
Foto: Pixnio | Imamo li razloga za strah ako se aktivira supervulkan kod Napulja?

Jučerašnji zemljotres jačine 4.2 kod Napulja, gdje se nalaze "uspavani" vulkani Vezuv i tzv. supervulkan Kampi Flegrei s daleko većom maksimalnom eksplozivnošću, podstakao je pojedine naučnike da zatraže evakuaciju područja Agnano-Solfatara i provjeru ranjivosti zgrada. Kakva je veza između zemljotresa i erupcija? Prijeti li erupcija samo Italiji ili je moguća katastrofa širih razmjera?

Posljednja erupcija Kampi Flegreija, vulkana čije je grotlo pod morem, zabilježena je 1538. godine, ali to područje izloženo je konstantnim zemljotresima. Samo u aprilu ove godine, tamo je registrovano više od 600 malih podrhtavanja, a zemljotres koji je u ranim jutarnjim satima u srijedu imao epicentar upravo na tom lokalitetu bio je najjači u nizu potresa posljednjih sedmica.

Pojedini vulkanolozi već godinama upozoravaju da Kampi Flegriju prijeti erupcija jer mu je kora sve tanja i sklonija pucanju. Nelo Musumeci, italijanski ministar civilne zaštite, izjavio je da se trenutno radi na analizi ranjivosti teritorije i komunikacionom planu za stanovništvo, dok se istovremeno ažuriraju plan za hitne slučajeve i ruta za bijeg stanovništva. Iako zvaničnici ne spominju evakuaciju, danas su uočene povećane gužve na napuljskoj željezničkoj stanici, dijelom i zbog kašnjenja vozova zbog sigurnosnih provjera nakon zemljotresa.

Profesor doktor specijalista Dražen Balen s Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu kaže da je područje Napulja, u slučaju da dođe do erupcije vulkana, izuzetno opasna okolina zbog guste naseljenosti. Međutim, u ovom trenutku naučna zajednica nije alarmirana, tj. ništa u globalnim pokazateljima vulkanske aktivnosti ne ukazuje na pojačanu aktivnost Vezuva i Kampi Flegreija.

Posljednji rutinski alarm bio je oglašen za Stromboli, aktivni vulkan na istoimenom ostrvu koji se naziva i "svjetionikom Mediterana", jer osim što ima gotovo neprekidne eksplozije kojima se oslobađaju gasovi, karakterizuju ga i povremene erupcije lave. Naravno, situacija na "vulkanskom radaru" može se naglo promijeniti.

"Teoretski, postoji vrlo velika potencijalna opasnost za područje Napulja, ali ne postoji način za direktno predviđanje, osim neposredno pred samu erupciju", ukazuje profesor Balen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije