Okolina

Indija na udaru ekstremnog toplotnog talasa

Indija na udaru ekstremnog toplotnog talasa
Foto: Pixabay | Indija na udaru ekstremnog toplotnog talasa

Ovoga aprila, u nekim dijelovima Indije zabeležene su najviše prosječne temperature u istoriji, ali se očekuje da će ekstremno toplo vijreme prestati do maja, saopštile su danas indijske vlasti.

Indija i susjedni Pakistan našli su se ove godine na udaru nezabeleženih toplotnih talasa koji su, u nekim gradovima izazvali topljenja asfalta, zatvaranja škola i brojna zdravstvena i požarna upozorenja, prenosi Rojters.

U sjeverozapadnim i centralnim dijelovima Indije u aprilu su zabeležene prosječne maksimalne temperature od 35,9 do 37,78 Celzijusa, izjavio je tokom brifinga za novinare generalni direktor Meteorološke službe Indije istakavši da su to najviše temperature u posljednje 122 godine od kada se vodi meteo-evidencija.

Naučnici su saglasni da je više od milijardu ljudi izloženo opasnosti od uticaja toplote u Indiji uz upozorenje da da je rani početak žarkog ljeta u korelaciji sa klimatskim promenama.

Pakistanska federalna ministarka za klimatske promjene Šeri Rehmana je potvrdila danas da je Pakistan prvi put poslije više decenija prešao iz zime u ljeto bez projlećne sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije