Okolina

Pratite nas na Google news

Inicijativa Čist Vrbas – zajednički ekološki i ekonomski interes

Inicijativa Čist Vrbas – zajednički ekološki i ekonomski interes
Foto: N.N. | Inicijativa Čist Vrbas – zajednički ekološki i ekonomski interes
N.N.

Zaštita rijeke Vrbas i plansko korištenje njenog turističkog i ekonomskog potencijala su osnovni ciljevi programa koji je prethodio Inicijativi Čist Vrbas, koji od samog početka podržava kompanija Coca‑Cola HBC B-H Sarajevo.

Tokom proteklih skoro deset godina u različite aktivnosti Inicijative uključilo se više od 250.000 ljudi, iz 13 gradova i opština u slivu Vrbasa. Svake godine se prikupe stotine vreća smeća i velike količine otpada raznih vrsta, lociraju se nove deponije i kontinuirano se sprovode aktivnosti na spriječavanju novih zagađenja rijeke.

Coca-Cola HBC B-H Sarajevo, kao jedan od glavnih partnera, pokazala je predanost strateškim ciljevima Inicijative koji će omogućiti da Vrbas sačuva svoju jedinstvenu smaragdnu boju i ekološku vrijednost ali i održiv izvor primanja za stanovništvo nastanjeno baš u slivu Vrbasa.

Čiste i zaštićene vode, smanjenje potrošnje vode, smanjenje zagađenja, ali i odgovorno i adekvatno odlaganje ambalažnog otpada - među vodećim su prioritetima Coca-Cole, kako globalno, tako i u svim lokalnim zajednicama u kojima posluje. World Without Waste / Svijet bez otpada je Coca-Colina globalna strategija usmjerena na različite aktivnosti i pristupe u smanjenju zagađenja prirode, uključujući vodne resurse. Za svaku bočicu ili limenku koju proda bilo gdje u svijetu Coca-Cola namjerava do 2030. pomoći da se prikupi ista količina prazne ambalaže s tržišta, i sarađuje sa lokalnim zajednicama na projektima i inicijativama poput Čistog Vrbasa kako bi pomogla u rješavanju problema kao što je ambalažni otpad u okolišu i vodama.

Glavni nosilac većine aktivnosti Inicijative za Čist Vrbas, od početka programa je Rafting klub Kanjon koji je svojim dugogodišnjim radom na čišćenju i zaštiti rijeke Vrbas uspio s partnerskim organizacijama i donatorima - Coca-Colom HBC B-H Sarajevo, Gradom Banjaluka, Razvojnim fondom Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Vladom Japana, entitetskim nadležnim ministarstvima i fondovima zaštite okoliša te opšinama i gradovima u slivu Vrbasa stvoriti izuzetnu turističku i sportsku destinaciju na srednjem toku Vrbasa. RK Kanjon će ove godine predati aplikacija za domaćina Svjetskog prvenstva u raftingu 2021., a sve aktivnosti Inicijative podrška su očekivanom uspjehu i prilici za promociju Vrbasa, Banjaluke, sporta i turizma u ovoj regiji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije