Okolina

Istraživanje: Globalno zagrijavanje počelo ranije nego što se mislilo

Istraživanje: Globalno zagrijavanje počelo ranije nego što se mislilo
Foto: Pixabay | Istraživanje: Globalno zagrijavanje počelo ranije nego što se mislilo

Studija o morskim spužvama pokazalo je da su globalne temperature možda rasle brže i počele rasti prije nego što se prethodno procjenjivalo, prema novom istraživanju.

Tim predvođen australskim znanstvenicima dobio je podatke o temperaturi okeana sačuvane u kosturima kalcijevog karbonata dugovječnih karipskih spužvi.

Istraživači su otkrili da je zagrijavanje u industrijskoj eri počelo sredinom 1860-ih, što je u skladu s onim što se moglo očekivati prema istorijskim zapisima, ali više od 70 godina ranije nego što sugerišu zapisi iz mjerenja površinskih temperatura mora s brodova.

Profesor Malcolm McCulloch sa Univerziteta Zapadne Australije rekao je da otkriće pokazuje da je globalno zatopljenje podcijenjeno za oko 0,5 stepeni Celzijevih, što znači da smo bliže nego što se mislilo "zaštitnoj granici" od 1,5 stepeni Celzijevih iznad predindustrijskih nivoa postavljenih 2015. Pariškim sporazumom.

"Međuvladin panel za klimatske promjene procijenio je da su prosječne globalne temperature porasle za 1,2 stepena Celzija do 2020., a temperature su zapravo već bile 1,7 stepena Celzija iznad predindustrijskih nivoa", rekao je McCulloch, prenosi Index.

Rast od dva stepena do kasnih 2020-ih

"Ako se sadašnje stope emisija nastave, prosječna globalna temperatura sigurno će preći 2 stepena do kasnih 2020-ih i biti više od 2,5 stepeni iznad predindustrijskih nivoa do 2050.", dodao je.

"Mnogo brže stope zagrijavanja na kopnu u ovom trenutku, koje su takođe identifikovane istraživanjem, dodatno su zabrinjavajuće, pri čemu se očekuje da će prosječne temperature kopna biti oko 4 stepena iznad predindustrijskih nivoa do 2050.

"Ograničavanje globalnog zagrijavanja na najviše 2 stepena sada je glavni izazov, zbog čega je još hitnije prepoloviti emisije do početka 2030., a svakako ne kasnije od 2040."

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Climate Change.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije