Okolina

Italija prva u nastavu uvodi klimatske promjene i održivi razvoj

Italija prva u nastavu uvodi klimatske promjene i održivi razvoj
Foto: Ilustracija | Italija prva u nastavu uvodi klimatske promjene i održivi razvoj

RIM - Italija, kao prva u svijetu, od sljedeće godine uvodi obaveznu školsku nastavu o klimatskim promjenama i održivom razvoju.

Ministar obrazovanja Lorenco Fjoramonti, član Pokreta "Pet zvjezdica", najavljuje da će od sljedeće akademske godine sve državne škole posvetiti 33 časa problemima klimatskih promjena.

Mnogi tradicionalni predmeti, poput geografije, matematike i fizike, takođe će biti proučavani iz perspektive održivog razvoja.

Fjoramonti je tokom posjete južnoafričkom univerzitetu u Pretoriji dao intervju tamošnjim medijima i poručio da će održivi razvoj i klimatske promjene postati centralni dio obrazovnog modela u Italiji.

Kako prenose agencije, Fjoramonti predlaže nove poreze na avio-karte, plastiku i hranu sa šećerom. Tako prikupljen novac išao bi za obrazovanje.

Međutim, opozicija tvrdi da su Italijani već previše opterećeni porezima.

Uprkos kritikama, vladin budžet za 2020. gpdonu, predstavljen u parlamentu, uključuje i porez na plastiku i novi porez na zašećerena pića.

Fjoramonti je izazvao bijes konzervativaca kada je predložio da se raspeća uklone iz italijanskih učionica kako bi se stvorila "inkluzivnija atmosfera" za nehrišćane. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije