Okolina

Jezera imaju više mikroplastike nego okeani

Jezera imaju više mikroplastike nego okeani
Foto: Pexels/Ilustracija | Jezera imaju više mikroplastike nego okeani

Po prvi put, međunarodni tim istraživača istraživao je zagađenje plastikom u jezerima na globalnom nivou i došao do razočaravajućih rezultata.

Mikroplastika je i dalje prisutna u jezerima naizgled netaknutim ljudskim faktorom i u poređenju sa okeanima u jezerima su otkrivene mnogo veće količine mikroplastike.

Međunarodni istraživački tim sa limnologom Katrin Attermeyer sa Univerziteta u Beču pokušao je da odgovori na ovo pitanje. 

Istraživanje je razvila i vodila istraživačka grupa za vodenu ekologiju i upravljanje vodama sa Univerziteta Milano-Bicocca u Italiji.

Projekat je uzorkovao 23 jezera iz 38 zemlje koristeći istu metodu. 

Jezera su odabrana tako da njihove hidromorfološke karakteristike poput obima, dubine, dužine obale i drugi antropogeni faktori kao što su prisustvo postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, gustina naseljenosti, pokazuju najveću raznolikost i geografski su raspršena. 

Stoga se uzorci mogu smatrati globalno reprezentativnim.

Plastika u uzorcima vode je zatim grupisana po obliku, boji i veličini. 

Ispostavilo se da skoro 94 posto plastičnih čestica u vodi čini mikroplastika. Takođe su analizirali hemijski sastav čestica i došli do iznenađujućeg zaključka da je većina njih poliester, polipropilen ili polietilen. 

"Posljednja dva materijala čine više od polovine svjetske proizvodnje plastike," objašnjava Attermeyer.

Na osnovu količine plastike u vodi svako jezero je dobilo svoju "vizit kartu". Istraživači su ispitali u kakvoj vezi jezera stoje sa mogućim izvorima zagađenja kao i karakteristikama slivnog područja. 

Ispostavilo se da su posebno ugrožene dvije vrste jezera: ona koja se nalaze u gusto naseljenim, urbanizovanim područjima i ona sa velikim vodenim površinama. 

Iako su plava ili crna poliesterska vlakna dominirala jezerima sa malom vodenom površinom i plitkom i kratkom obalom, prozirna ili bijela polipropilenska i polietilenska zrna dominirala su dubokim jezerima sa dugim obalama.

Istraživanje je takođe pokazalo da su jezera Lugano, Lago Maggiore i Tahoe već zagađenija od najzagađenijih suptropskih okeanskih struja na svijetu. 

Osim toga, plastične čestice pronađene su čak i u vodama naizgled netaknutim ljudskom aktivnošću.

Rezultati studije ukazuju na to da jezera mogu biti i dobar pokazatelj obima globalnog zagađenja plastikom, a rijeke i jezera treba uzeti u obzir i u borbi protiv zagađenja mikroplastikom.

Tokom istraživanja, uzorci su uzeti iz jedinog jezera u Austriji, Lunzer See, relativno malog jezera, čija je obala rijetko naseljena, spada u manje zagađena jezera sa manje od jedne plastične čestice po kubnom metru, saopšteno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije