Okolina

Jezera prijete prirodi i nauci, a sve se odvija prebrzo

Jezera prijete prirodi i nauci, a sve se odvija prebrzo
Foto: Twitter | Jezera prijete prirodi i nauci, a sve se odvija prebrzo

Jezera širom Aljaske i Sibira počela su da ispuštaju mjehuriće metana, a ovo otpuštanje gasova koji stvaraju efekat staklene bašte zabrinuo je naučnike. Globalno zagrijavanje otapa arktički permafrost, štetni gasovi se ispuštaju u atmosferu, ali je loša novost to što se ovaj proces odvija brže od očekivanog.

Prošlog mjeseca američka svemirska agencija NASA objavila je snimak arktičkih jezera punih mjehurića koja su posljedica malo poznatog fenomena „naglog odmrzavanja“. To se događa kad se permafrost – „vječni snijeg i led“ odnosno tlo koje je bilo pod ledom hiljadama godina – odledi brže od očekivanog.

Naučnicima je već dugo poznato da otapajući permafrost ima potencijal da ispusti velike količine metana u atmosferu. Kako se organska materija koja je bila zarobljena u tlu odmrzava, ona se razlaže i raspada ispuštajući ugljenik i metan. Ali, taj proces je bio spor, a ono što naučnici nisu uzeli u obzir je naglo odmrzavanje.

Kad bi se sva količina otpustila u atmosferu, posljedice po klimatske promjene bi bile ogromne. Ukupno ima oko 1.500 milijardi tona ugljenika zarobljenog u permafrostu, što je skoro dvostruko veća količina od trenutnog ugljenika u atmosferi, naveo je “Njuzvik”.

U prošlosti, kad bi životni oblici zasnovani na ugljeniku umrli na Arktiku, zaledili bi se prije nego što bi imali vremena da se raspadnu. Sada, sa sve višim temperaturama u regionu, mikrobi u tek odmrznutom arktičkom tlu razlažu ova zaleđena organska tijela, ispuštajući ugljen-dioksid i metan u atmosferu.

 

Prema istraživanju NASA-e, naglo odmrzavanje odvija se ispod takozvanih termokrast, odnosno odmrzavajućih jezera. Naučnici su izračunili da je naglo odmrzavanje više nego udvostručilo prethodne procene doprinosa odrmzavajućeg permafrosta globalnom zagrijavanju.

Takođe su došli do zaključka da ljudi ne mogu mnogo toga da urade da zaustave ovaj proces. Čak i kad bi smanjili emisije štetnih gasova, naglo odmrzavanje bi nastavilo da ispušta velike zalihe metana u atmosferu.

"Stvari će samo biti gore. Naglo odmrzavanje se već događa, ali trenutno ne stvarno ubrzanom stopom, ali za nekoliko decenija će doći do vrhunca – navela je istraživač Kejti Volter Entoni, koja je proučila oko 300 jezera širom arktičke tundre", prenio je “Enkoridž dejli njuz”.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije