Okolina

Kako će Zemlja izgledati za 250 miliona godina

Kako će Zemlja izgledati za 250 miliona godina
Foto: Ilustracija | Kako će Zemlja izgledati za 250 miliona godina

Pomicanje tektonskih ploča u budućnosti će drastično promijeniti izgled naše planete. Teško je predvidjeti šta će biti s nama kao vrstom, ali može se nagađati šta će se dogoditi sa Zemljom.

Zemlja se stalno pomijera, a dokaz njegove aktivnosti koji najjasnije možemo osjetiti su potresi i vulkani. Prema teoriji tektonike ploča, Zemlja je podijeljena u velike tektonske ploče koje se stalno pomiču.

Polagano i kroz milione godina one se spajaju, razdvajaju i mijenjaju lice naše planete. Tako znamo i da su se u davnoj prošlosti znali formirati superkontinenti koji su sadržavali sve ili većinu kontinenata, a najpoznatiji je bila Pangea. 

Ali, sličan scenarijo čeka nas i u budućnosti. Koristeći projekcije profesora Chrisa Scotesea sa Univerziteta Northwestern, Business Insider napravio je projekciju naše planete za 250 miliona godina.

Scotese analizira kako će tektonika ploča i zagrijavanje planeta uticati na izgled Zemlje u budućnosti te je izradio i niz modela koje je objavio na svom YouTube kanalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije