Okolina

Pratite nas na Google news

Karipske zemlje uvele nove mjere protiv zagađenja okeana

Karipske zemlje uvele nove mjere protiv zagađenja okeana
Foto: Ilustracija | Karipske zemlje uvele nove mjere protiv zagađnja okeana
N.N.

U sedam karipskih zemalja 1. januara 2020. godine stupila je na snagu zabrana plastike i polistirena za jednokratnu upotrebu.

Mera je uvedena kako bi se sprečilo zagađenje okeana plastičnim otpadom koje direktno utiče na morski život i ugrožava morski ekosistem i obalu, prenosi B92.

Karibi su jedna od svjetskih regija koje su najzagađenije plastičnim otpadom pa je uvođenje ove zabrane prvenstveno namijenjeno sprečavanju degradacije morskih i obalskih ekosistema, koja predstavlja zdravstveni rizik i ugrožava sigurnost hrane za oko 40 miliona stanovnika njenih obalskih područja. 

Sedam karipskih zemalja koje uvode zabranu plastike su Jamajka, Belize, Barbados, Dominikanska Republika, Grenada, Trinidad i Tobago i Bahami, tako da je u njima od 1. januara najstrože zabranjen uvoz i upotreba plastike i polistirena za jednokratnu upotrebu, prenosi Energetski portal.

U karipskoj regiji se svake godine u prosjeku upotrijebi pet milijardi plastičnih kesa, a opštepoznata činjenica je da je toj vrsti plastičnog otpada za razgradnju potrebno više stotine godina. 

Razmjere problema plastičnog zagađenja karipskih zemalja posebno su došli do izražaja kada su objavljeni podaci o količini plastičnog otpada po glavi stanovnika, prema kojima se čak deset zemalja ove regije nalazi među trideset najvećih zagađivača u svijetu. 

Svaki stanovnik Trinidada i Tobaga, na primjer, dnevno proizvede čak 1,5 kilograma plastičnog otpada, što je u svijetu najveća zabilježena količina otpada po stanovniku.

Još veću zabrinutost izaziva procjena prema kojoj četvrtina tog otpada završi u moru ili na obalama te zemlje zbog neadekvatnih procesa obrade plastičnog otpada. 

Prema procjenama za cijelu karipsku regiju, svake godine u moru završi više od 300.000 tona plastičnog otpada, a prema podacima Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP), u obalskim područjima Kariba je u razdoblju od 2006. do 2012. godine prikupljeno čak 4 miliona usitnjenog plastičnog otpada.

Očekuje se da će zagađenje plastičnim otpadom na male karipske zemlje tokom nastupajućih godina uticati sve izraženijim intenzitetom, a vlasti na Bahamima procjenjuju da će trenutna stopa plastičnog zagađenja u turističkom sektoru uzrokovati gubitke do 10 miliona američkih dolara godišnje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije