Okolina

Mladi iz tri države istražuju biodiverzitet Blagaja

Mladi iz tri države istražuju biodiverzitet Blagaja
Foto: Ustupljena fotografija | Mladi iz tri države istražuju biodiverzitet Blagaja

BLAGAJ - Petodnevni naučno-istraživački kamp Blagaj, koji počinje 25. aprila 2024., okupiće 30 studenata i studentica biologije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Pod vodstvom iskusnih mentora, mladi iz tri države će istraživati biljni i životinjski svijet ovog područja poznatog po izvoru rijeke Bune.

Jedno od najvećih kraških vrela u Europi s obližnjom derviškom Tekijom čini jedinstvenu prirodno-graditeljsku cjelinu koja je 2004. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Na ovom području se takođe nalaze još dva nacionalna spomenika Bosne i Hercegovine, Stari grad Blagaj ili Stjepan-grad, smješten na vrhu kraškog brda iznad izvora Bune, i Zelena pećina, prahistorijsko pećinsko naselje u stijeni iznad samog vrela.

Naučno-istraživački kamp Blagaj je stoga fokusiran na proučavanje okolnog kraškog pejzaža koji obiluje specifičnim biljnim i životinjskim svijetom te zaslužuje ne samo posebnu pažnju već i zaštitu radi očuvanja njegove biološke raznolikosti, saopštili su organizatori.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije