Okolina

NASA traži čudovište iz Loh Nesa

NASA traži čudovište iz Loh Nesa
Foto: Wikipedia/StaraBlazkova | NASA traži čudovište iz Loh Nesa

Poslije velike dvodnevne potrage za legendarnim čudovištem Nesijem u avgustu prošle godine, koja nije dala željene rezultate, škotski centar "Loh Nes" se nedavno obratio naučnicima širom svijeta, ali i Američkoj svemirskoj agenciji za pomoć.

Ideja je, kako je objasnila Ejmi Tod iz pomenutog centra, da se stručnjaci Nase uključe u istraživanje podvodnog terena kako bi se pronašao neki trag čudovišta o kojem vijekovima kolaju glasine da živi u škotskom jezeru.

"Vjerujemo da stručnjaci iz Nase uz pomoć napredne tehnologije mogu da skeniraju cijelo jezero kako bi se utvrdilo da li Nesi stvarno ovdje boravi", objasnila je Ejmi Tod, a prenio BBC.

Podaci o čudovištu iz jezera Loh Nes potiču iz antičkih vremena. Postoje rezbarije u kamenu koje oslikavaju vodenu zvijer sa perajima i dugačkim vratom, a datiraju iz perioda prije nove ere. U zapisima iz sedmog vijeka pominje se da je Nesi napala ljude koji su bili na jezeru, a u kasnijem periodu takođe je bilo zapisa koji su govorili o tome da je viđena u jezeru. Do kraja nije razjašnjeno da li je Nesi samo mit ili zaista postoji.

Između dva svjetska rata u prošlom vijeku legenda o čudovištu počela je drastično da se širi. Kada je 1933. godine završen put pored jezera, jedan par je prijavio da je vidio ogromnu životinju ističući da je podsjećala na zmaja ili praistorijsko čudovište. Priča o ovom incidentu objavljena je u škotskim novinama, nakon čega su uslijedile brojne prijave o viđenju Nesi u jezeru. Organizovane su i mnogobrojne potrage, ali nisu dale rezultate.

Razne istrage pokazale su da su neke od prijava bile lažne. U decenijama koje su uslijedile javnost je bila podijeljena – mnogi su vjerovali da Nesi postoji i da hara pomenutim jezerom kad joj se prohte, dok su drugi isticali da čudovišta nema i povremena viđanja nepoznate zvijeri na površini vode objašnjavali na najrazličitije načine. Jedan od njih bio je i da je Nesi u stvari slon kome samo surla viri iz jezera dok pliva, prenosi "Politikin magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije