Okolina

Kišida: Uklanjanje otpadnih voda iz Fukušime neodložno

Kišida: Uklanjanje otpadnih voda iz Fukušime neodložno
Foto: Tanjug/AP arhiva | Kišida: Uklanjanje otpadnih voda iz Fukušime neodložno
Tanjug

TOKIO - Novi japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da se uklanjanje otpadnih voda iz nuklearne elektrane Fukušima koja je oštećena 2011. godine tokom zemljoptresa i cunamija ne može odlagati uprkos zabrinutosti lokalnog življa.

U govoru tokom prve posjete ovom objektu od preuzimanja dužnosti, premijer Kišida je rekao da će njegova vlada raditi na tome da uvjeri lokalno stanovništvo u tehničku sigurnost projekta odlaganja otpadnih voda, prenosi AP.

Nuklearna elektana Fukušima Daiči pretrpila je ozbiljna oštećenja 2011. godine nakon snažnog zemljotresa i cunamija, a tokom svog kratkog obilaska Fukušime sa ekspertima iz kompanije Tokio Electrik Pouver Kompani Holdings (TEPKO) koji upravljaju ovim postrojenjem Kišida je bio fokusiran na hitno gašenje reaktora elektrane i na uklanjanje ogromnih količina prečišćene, ali još uvijek radioaktivne vode koja se tamo skladišti.

"Imam snažan osjećaj da je uklanjanje vode kljucno pitanje koje se ne smije odlagati", rekao je novi premijer Japana tokom razgovora sa novinarima nakon obilaska nuklearnog postrojenja.

Vlada i TEPCO najavili su u aprilu planove za početak ispuštanja radioaktivne vode u Tihi okean od proljeća 2023. godine koje bi trajalo nekoliko decenija, ali ovim planovima su se žestoko usprotivili ribari, stanovnici i susjedne države, uključujući Kinu i Južnu Koreju.

Zagađena rashladna voda nastavlja da curi iz reaktora oštećenih tokom katastrofalnog zemljotresa i cunamija.

Japanski zvaničnici tvrde da je odlaganje vode neophodno za čišćenje postrojenja i da je njeno ispuštanje u okean najrealnija opcija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije