Okolina

Kitovi na Arktiku znak klimatskih promjena

Kitovi na Arktiku znak klimatskih promjena
Foto: Ilustracija | Kitovi na Arktiku znak klimatskih promjena

Ulješura, vrsta kita koja je na kanadskom Arktiku inače veoma rijetka, najnoviji je znak da se tamošnji ekosistem rapidno mijenja, kažu naučnici, jer se sve više vrsta širi u zagrijanim arktičkim vodama.

Brandon Laforest, morski biolog Svjetskog fonda za divlje životinje, i vodič Titus Alolo radili su u septembru na projektu promatranja učinka morskog prometa na populaciju kitova na tom području, kad su primijetili par velikih kitova na sjevernom dijelu ostrva Bafin.

Snimak toga je objavljen krajem oktobra, a na njemu se vidi ulješura, tek druga koja je primijećena na tom području. Prva je viđena 2014. godine.

Dvojica istraživača su najprije mislili da su tamni obrisi u moru kitovi ubice, još jedna vrsta koja je postala čest posjetilac tih voda otkako je temperatura mora porasla. No, shvatili su da se radi o ulješurama kad su vidjeli drugačiji oblik leđne peraje.

"Ne znamo previše o njima, ta vrsta kod nas nije baš poznata", rekao je Alolo.

Iako tokom cijele godine razne vrste kitova borave na Arktiku, ulješurama hladna voda otežava boravak na tim mjestima. Njihova glava i gornji dio tijela su mekani i sadrže masnoću koja se u hladnim vodama pretvara u vosak. Njihova tijela, koja mogu težiti i do 56.700 kilograma, takođe su nedjelotvorna pri probijanju leda.

Iako ne predstavljaju prijetnju za ekosistem, mnogi su zabrinuti da bi kitovi ulješure s dolaskom zime mogli u arktičkim vodama ostati zarobljeni.

"Ovi kitovi, neiskusni u sjevernom staništu, možda neće znati da treba dovoljno rano da napuste ove vode, prije nego što se formira morski led", rekao je Laforest.

Posljednjih su godina i kitovi ubice, kao i orke, postali sve češće vrste u tim vodama, koristeći priliku da tamo borave s obzirom na to da je sezona u kojoj nema leda sve duža. To je znak promjene njihovog uobičajenog ponašanja.

Naučnici naglašavaju da je i populacija lososa u zapadnom Arktiku daleko veća od uobičajene. Više temperature dovele su i do većeg interesa za komercijalni ribolov na Arktiku. Kao odgovor na to, devet se zemalja složilo da će zabraniti ribolov u tom području sve dok temeljnije proučavanje tamošnjeg ekosistema ne bude dovršeno.

(The Guardian)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije