Okolina

Klimatolog: Toplotni talasi u budućnosti će biti češći i pogubniji

Klimatolog: Toplotni talasi u budućnosti će biti češći i pogubniji
Foto: Emmagrau/Pixabay | Klimatolog: Toplotni talasi u budućnosti će biti češći i pogubniji

Od Doline smrti do Bliskog istoka, od indijskog potkontinenta do Supsaharske Afrike, globalno zagrijavanje već je milionima ljudi život učinilo nepodnošljivim.

Ako se ništa ne preduzme da se uspore klimatske promjene, rekordne temperature i smrtonosni toplotni tajasu biće samo još gori, upozoravaju stručnjaci.

Najtoplije mjesto u svijetu službeno je Dolina smrti u Kaliforniji. I tamo temperature rastu.

"Prosječne temperature u ljetnim mjesecima više su nego prije dvadesetak godina", kaže Abby Wines, portparolka Nacionalnog parka Doline smrti. 

Najtopliji mjesec

Drugu godinu zaredom ovog ljeta tamo su izmjerena čak 54,4 Celzijusova. Potvrdi li podatak Svjetska meteorološka organizacija, biće to najviša zabilježena temperatura otkako postoje mjerenja.

Po američkoj klimatskoj agenciji NOAA, jul 2021. bio je najtopliji mjesec zabilježen na Zemlji.

"Mnoge pogađa ova nepodnošljiva vrućina, a nas siromašne najviše", rekao je AFP-u Kuldeep Kaur, stanovnik Sri Ganganagara na granici Indije i Pakistana. 

Pola svijeta dalje, u zapadnoj Kanadi, ovo ljeto temperature su išle preko četrdeset. "Nepodnošljivo. Nemoguće je boraviti vani", rekla je Rosa iz Vankuvera.

Još samo dva stepena

Više temperature pokretačka su snaga češćih i intenzivnijih suša, šumskih požara, oluja, čak i poplava, a sve češći toplotni talasi pogubni su za poljoprivredu i agrikulturu. I potencijalno fatalni za ljude.

"Poplava nosi nekoliko smrti, možda nekoliko desetina. A u svakom ekstremnijem toplotnom talasu hiljade je mrtvih. A znamo da se toplotni udari multipliciraju", rekao je klimatolog Robert Vautard, direktor francuskog Instituta Pierre-Simona Laplacea.

Ako se svijet zagrije za još samo dva stepena, četvrtina svjetske populacije suočiće se s katastrofalnim toplotnim talasima najmanje jednom u pet godina, navodi se u UN-ovom izvještaju koji je pribavio AFP uoči klimatskog samita koji počinje 31. oktobra u Glazgovu.

Beduinima u Saudijskoj Arabiji vrućina je poznata stvar.

"Mislim da su sad najmanje 43 stepena, a tek je devet ujutro", kaže Najef al Šamari i dodaje da će temperatura u danu dosegnuti i 50 stepeni.

"Ali nama je to normalno, navikli smo. Nismo zabrinuti", dodaje taj beduin čija porodica naraštajima uzgaja kamile. Ne znaju da bi rast temperatura mogao zaprijetiti njihovom sredstvu prihoda.

"COP26 mora biti prekretnica"

"Ovakve bi temperature mogle uticati čak i na životinje koje dobro podnose vrućine, poput kamila ili koza, u opasnosti je i poljoprivreda, pa će ekstremno visoke temperature zaprijetiti i proizvodnji hrane", pojasnio je George Zittis s Kiparskog instituta u Nikoziji.

Legenda kaže da su močvare u pojasu između slavnih rijeka Eufrata i Tigrisa bile dom biblijskom Rajskom vrtu. Vrućine prijete i tim područjima. 

"Temperature iznad 50 stepeni smetaju ribama, životinjama, ljudima i turizmu", kaže mjesni brodar Razak Džabar, koji razmišlja o odlasku iz močvarnih područja u kojima je odrastao.

"Klimatski sastanak na vrhu COP26 mora biti prekretnica. Sve zemlje se moraju obvezati na nultu emisiju do sredine stoljeća i predstaviti jasan, vjerodostojan i dugoročan plan kako to kane ostvariti", rekao je glavni sekretar UN-a Antonio Guteres.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije