Okolina

Klimatski aktivisti podnijeli tužbu sudu protiv Folksvagena

Klimatski aktivisti podnijeli tužbu sudu protiv Folksvagena
Foto: Ilustracija | Klimatski aktivisti podnijeli tužbu sudu protiv Folksvagena

BERLIN - Aktivistkinja za životnu sredinu Klara Majer i predstavnici njemačkog Grinpisa podnijeli su tužbu njemačkom sudu protiv Folksvagena (VW), optužujući tog proizvođača automobila da nije uradio svoj dio posla u borbi protiv klimatskih promjena, saopšteno je danas iz te nevladine organizacije.

Prije pokretanja sudskog spora, tužitelji su Folksvagenu dali rok od osam nedjelja da razmotri njihove zahtjeve, koji uključuju okončanje proizvodnje automobila s motorima sa unutrašnjim sagorjevanjem do 2030. i smanjenje emisije ugljenika do tog roka za najmanje 65 odsto u odnosu na nivoe iz 2018, prenosi Rojters.

Iz VW-a su rekli da tužbe pojedinačnih firmi ne smatraju adekvatnim rješenjem za rješavanje tog opšteg društvenog problema.

"Folksvagen se već jasno obavezao na Pariski klimatski sporazum iz 2015. godine i ima najambiciozniju strategiju elektrifikacije, s ulaganjem 35 milijardi evra u elektromobilnost do 2025. Godine", rekao je portparol VW-a u septembru, kada je Grinpis iznio svoje zahtjeve.

Sličnu tužbu su krajem septembra podnijeli lideri njemačke ekološke organizacije Dojče Umvelthilfe protiv BMV-a i Dajmlera, pošto su obe kompanije odbacile zahtjeve da do 2030. okončaju proizvodnju automobila s pogonom na fosilna goriva i da srežu emisiju CO2.

Tužbe su zasnovane na dvije prethodne presude vezane za klimu - na njemačku presudu iz maja 2020. da ta zemlja nije uspjela da zaštiti buduće generacije od posljedica klimatskih promjena, i na holandsku presudu iz istog mjeseca kojom je naftnoj kompaniji Šel naloženo da smanji emisije, što je prvi put da je jedna privatna kompanija proglašena odgovornom za njen uticaj na klimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije