Okolina

Komšije sa obje strane Une nastavljaju borbu

Komšije sa obje strane Une nastavljaju borbu
Foto: N.N. | Komšije sa obje strane Une nastavljaju borbu

​DVOR - Protestno okupljanje pod simboličnim nazivom "Pet do 12 za spas županije", održano je danas u opštini Dvor, u Hrvatskoj, na kojem je nekoliko stotina građana Dvora, Siska, Petrinje, Hrvatske Kostajnice, ali i iz opština iz BiH, tačnije Novog Grada, Cazina i Kostajnice, reklo "ne" odlaganju radioaktivnog otpada u kasarni "Čerkezovac" u blizini granice sa BiH.

Okupljeni građani još jednom su poslali poruku Vladi Hrvatske da ne žele radioaktivni otpad u svom dvorištu, ali su prozvali i neke čelnike koji su imali mekan stav kada je u pitanju rješavanje ovog problema.

"Na skupu sam iznio stav opštine i građana i pozvao na zajedništvo. Mi ćemo se i dalje boriti protiv odlaganja, naravno, sredstvima koja su u granicama zakona", kazao je Nikola Arbutina, načelnik Dvora.

On smatra da se zajedno može riješiti ovaj problem građana i sa lijeve i sa desne strane rijeke Une, odnosno da se sve institucije i udruženja u obje države udruže i da zajedno spriječe odlaganje otpada u kasarnu "Čerkezovac" na lokaciji Trgovska gora.

Ističe da zatraženi odgovor Vlade Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića u vezi s aktivnostima iz Nacionalnog programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada još nije dobio. Dodao je da su na protestu, osim građana iz Hrvatske i BiH, bili prisutni i Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, Jasmin Emrić, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Darinko Dumbović, poslanik u hrvatskom parlamentu, i gradonačelnik Petrinje, kao i Dušan Bjelajac, zamjenik župana iz reda srpske nacionalne manjine iz Siska.

"Na ovaj način je još jednom potvrđeno opredjeljenje svih opština iz doline rijeke Une da je to za nas neprihvatljivo i jednostavno nastavljamo dalje sa borbom. Sa borbom nastavljamo zajedničkim snagama, jer u ovom slučaju nije važno sa koje smo strane rijeke Une, odnosno da li smo na lijevoj ili na desnoj strani, jer je ovo problem svih građana koji žive u opštinama koje se nalaze u dolini rijeke Une", istakao je Drljača.

Anita Kolarec, član Štaba za borbu protiv nuklearnog otpada u opštini Dvor, koji je organizovao protest, istakla je da su zanemarena prava stanovnika ove lokalne zajednice prilikom donošenja odluke o lokaciji odlagališta radioaktivnog otpada.

Dumbović je rekao da Vlada Hrvatske i Sabor moraju preispitati odluku.

"Odluka nije konačna, jer ima još dosta procedura do građevinske dozvole i optimista sam. Smatram da treba mobilisati javnost. Ovo području zaostaje u svim oblastima razvoja i na neki način je meta za odlaganje radioaktivnog otpada", rekao je on.

Emrić je poručio da BiH ne može dozvoliti da se realizuje ovaj plan Hrvatske.

"To je plan koji će imati negativan uticaj. Prenosim stav iz BiH da ćemo se mi boriti raspoloživim pravnim sredstvima da zaustavimo ovaj projekat", rekao je on.

Podsjećamo, 5. aprila je u Novom Gradu održana prva tematska sjednica Skupštine ove opštine, na kojoj je jednoglasno usvojen set od sedam zaključaka pod nazivom "Radioaktivni otpad u dolini Une - izazovi i prijetnje", a među zaključcima je bilo i to da institucije BiH hitno preduzmu aktivnosti na zaštiti građana u slivu Une i da BiH hitno pošalje notu Hrvatskoj o nedopustivosti načina izbora lokacije za odlaganje radioaktivnog otpada u blizini državne granice. Takođe, zatraženo je i da Vlada RS i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, zajedno sa Savjetom ministara BiH, formiraju eskpertski pravni tim koji bi pripremio elemente za eventualnu arbitražu ili sudski spor protiv Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije