Okolina

Pratite nas na Google news

Korali na Mauricijusu ugroženi zbog izlivanja nafte

Korali na Mauricijusu ugroženi zbog izlivanja nafte
Foto: Ilustracija | Korali na Mauricijusu ugroženi zbog izlivanja nafte
Tanjug

Korali koji vijekovima žive na obodu Mauricijusa ugroženi su naftom prolivenom iz olupine japanskog tankera, kažu naučnici.

Na satelitskim snimcima vidi se 1.000 tona izlivene nafte koja se širi sjeverno duž obale sa mjesta izlivanja u tirkiznim vodama morskog parka Blu Bej, prenosi Rojters.

Naučnici tvrde da šteta prourokovana izlivanjem može decenijama da utiče na Mauricijus i njegovu ekonomiju zavisnu od turizma.

"Ovo izlivanje nafte dogodilo se u jednom od najosjetljivijih područja Mauricijusa, ako ne i najosjetljivijem", rekao je okeanograf i inženjer zaštite životne sredine Vasen Kaupaimuto sa ostrva, gdje je nadgledao katastrofu.

Prema njegovim riječima, biće potrebne decenije da se oporavimo od ove štete, a neki od grebena se možda nikada neće oporaviti.

Nafta dolazi sa japanskog broda MV Vakašio, koji se 25. jula nasukao na greben. Još uvijek nije jasno zašto je brod plovio tako blizu obale.

Otprilike nedjelju dana kasnije, nafta je počela da curi. Međutim, protok je zaustavljen, kažu vlasti, nakon što su ispumpali preostalu naftu sa broda.

Vlasnik broda Nagašiki Šiping rekao da će se suočiti sa svojom odgovornošću i procijeniti nadoknadu za katastrofu.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije