Okolina

Košarac najavio prvi radni sastanak o Trgovskoj gori

Košarac najavio prvi radni sastanak o Trgovskoj gori
Foto: Arhiva / Ilustracija | Košarac najavio prvi radni sastanak o Trgovskoj gori

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najavio je danas da će prvi radni sastanak Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora sa hrvatskim predstavnicima biti održan u narednih 15 dana.

Košarac je istakao da je očuvanje životne sredine i zdravlja građana Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH) primarno pitanje.

"Tu postoji potreba da radimo na tom pitanju potpuno otvoreno i mnogo više mobilisani nego što je to bilo do sada", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu nakon sjednice Savjeta ministara.

On je rekao da je Hrvatska potpuno mobilisana, te da očekuje da će sve nadležne institucije i u BiH isto učiniti kako na Trgovskoj gori ne bi bilo izgrađeno odlagalište radioaktivnog otpada.

Košarac je dodao da su proteklih dana intenzivno radili na načinima da se omogući ekspertima iz BiH da uđu na teritoriju Čerkezovac i da zajedno sa hrvatskim kolegama rade na tome da se napravi stručna analiza kada je u pitanju zemljište i taj region.

"Naš primarni cilj je da se odlagalište na Trgovskoj gori ne gradi", istakao je on.

Košarac je rekao da je sa ministrom privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislavom Ćorićem promovisao model da u razgovorima o pitanju Trgovske gore ubuduće učestvuju i nadležni entitetski ministri.

On dodaje da su transparentno izneseni stavovi iz Republike Srpske i Federacije BiH koji se odnose na Trgovsku goru.

"Ne odustajemo od stava da onemogućimo izgradnju odlagališta. Žao mi je što je došlo do zastoja, ali smo omogućili da naši eksperti budu u tom procesu zajedno sa ekspertima Hrvatske. Ministarstvo inostranih poslova je zakasnilo u svemu tome", rekao je Košarac i dodao da je stoga zatražio sastanak sa Ćorićem, da se to pitanje riješi na ovaj način.

Košarac je dodao da je prije dva dana informisao Ekspertski tim i nadležnu agenciju BiH o toj mogućnosti i da vjeruje da je to pitanje adekvatno riješeno.

"I dalje smatram da je očuvanje životne sredine i zdravlja građana Republike Srpske i FBiH primarno pitanje i da postoji potreba da na tom pitanju radimo potpuno otvoreno i budemo mnogo više mobilisani nego što smo bili do sada", istakao je Košarac.

Govoreći o odluci o proširenju Ekspertskog tima, Košarac je rekao da eksperti znaju ko im je od kolega neophodan da bi određena istraživanja mogla da se provedu na adekvatan način, ali da na današnjoj sjednici Savjeta ministara nije donesena odluka o tome.

"Odluka nije donesena zbog protivljenja jednog dijela ministara iz FBiH", rekao je Košarac i dodao da je to pravdano tvrdnjom da tu nema dovoljno pripadnika jednog naroda.

Košarac se nada da će taj proces biti riješen na jednoj od narednih sjednica i da će se omogućiti da kroz Koordinaciono tijelo svako od nadležnih entitetskih ili kantonalnih institucija predloži dopunu.

"Na čelu Koordinacionog tijela je Srbin, u Ekspertskom timu je na čelu Bošnjak, a u pravnom timu Hrvat. Vjerujem da se zadovoljava nacionalna struktura, a tamo gdje su eksperti, treba da se uzmu najbolji", rekao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije