Okolina

Krčenje prašuma Amazona napokon u smjeru opadanja

Krčenje prašuma Amazona napokon u smjeru opadanja
Foto: Pixabay/Ilustracija | Krčenje prašuma Amazona napokon u smjeru opadanja

Krčenje šuma u brazilskim prašumama Amazona opalo je za 10 odsto u julu u odnosu na godinu dana ranije, nakon četiri uzastopna mjeseca povećanja, ali uništavanje je i dalje daleko veće u odnosu na period prije nego je predsjednik Žair Bolsonaro preuzeo dužnost.

Površina na kojoj je iskrčena šuma u julu iznosila je 1.498 kvadratnih kilometara, što je skoro dvostruko više od površine Njujorka, pokazuju današnji podaci brazilske svemirske agencije INPE, prenosi Rojters.

Kako se navodi, od januara do jula, krčenje šuma u Amazoniji poraslo je za 7,8 odsto u odnosu na prošlu godinu i sprovedeno je na 5.108 kvadratnih kilometara, a najnovije brojke INPE pokazuju da je za 12 mjeseci, uključujući i jul, došlo do smanjenja krčenja šuma za 4,6 odsto.

Potpredsjednik Hamilton Murao, koji je u brazilskoj vladi zadužen za pitanje Amazona, poručio je prošle nedjelje da se brojke sada kreću u pravom smjeru.

Ali istraživači navode da je uništenje i dalje daleko veće u odnosu na period kada je Bolsonaro stupio na dužnost, a smanjenje u ovom procentu veoma malo mijenja veliki uticaj na životnu sredinu.

Amazonska prašuma je ključna za usporavanje globalnog zagrijavanja, a naučnici tvrde da je pretrpjela gubitke ubrzanim tempom otkako je predsjednik postao Žair Bolsonaro u januaru 2019. godine.

On je podržao širenje poljoprivrede i rudarstva u najvećoj svjetskoj prašumi, koja je dom tri miliona vrsta biljaka i životinja, kao i jednog miliona domorodaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije