Okolina

Kusturica: Stati na put uništavanju prirode

Kusturica: Stati na put uništavanju prirode
Foto: Srna/Arhiva | Kusturica: Stati na put uništavanju prirode

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da se mora stati na put uništavanju prirode.

"Ne znam da li će se pojaviti neko i upisati se u istoriju kao rampa za divlji kapitalizam, razvratno uništavanje gradova, ako je to uopšte moguće", istakao je Kusturica, koji se pridružio poznatim linostima u Srbiji u protivljenju sječi šume i uništavanju zelene oaze Beograda na Košutnjaku, gdje je investitor "Avala studios" namjeravao da gradi stambeno-poslovni kompleks.

Kusturica je zapitao da li će se pojaviti neka sila koja će postati brana "crnim parama" ili će, na kraju, poput Amazona, spaliti i posjeći sve šume i, na kraju, asfaltirati sve njive i obradive površine.

"Da ne ostane ni pedalj zemlje, ni kvadrat šume da, na kraju, i sve nas, dok još ima vremena, žive zabetoniraju", rekao je Kusturica.

On je podsjetio da je tako nešto dva puta pokušavano i u Mokroj Gori, parku prirode.

"A ja sam pomislio da bi posle efektnog života vrijedilo poginuti braneći šumu, potoke i vazduh od razvratne potrebe za profitom", rekao je Kusturica za beogradski "Kurir".

Prethodno je inicijativu ovog lista da se spriječi uništavanje oko 30 hektara šume i zelenih površina na Košutnjaku, zarad izgradnje oko 600.000 kvadrata stambeno-poslovnog kompleksa, podržao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da se vlast njegogog SNS-a za proteklih osam godina borila za pošumljavanje, a ne uništavanje šuma.

Istaknuti pojedinci, među kojima i glumica Gorica Popović, jednoglasno su stali uz inicijativu "Kurira" i zahtjev građana da se spriječi uništavanje šume na Košutnjaku, gdje je "Avala studios" namjeravao da gradi stambeno-poslovni kompleks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije