Okolina

Ledena jaja prekrila plažu u Finskoj

Ledena jaja prekrila plažu u Finskoj
Foto: Screenshot/Instagram | Ledena jaja prekrila plažu u Finskoj

Finsku plažu na ostrvu Hailuotou prošlog vikenda prekrila su ledena jaja. More je izgledalo kao pregršt velikih ledenih, bijelih jaja, stisnutih jedno uz drugo. Fotografije ovog rijetkog prirodnog fenomena objavio je Risto Mattila, amaterski fotograf.

"Bio sam sa suprugom na plaži Marjaniemi. Vrijeme je bilo sunčano, vrlo vjetrovito, a temperatura oko jedan stepen", ispričao je za BBC.

"Tada smo pronašli ovaj nevjerovatni fenomen. Snijeg i ledena jaja na samoj obali", dodao je.

Patrik Erikson, stručnjak za led pri Finskom meteorološkom institute, objasnio je za Independent o čemu se radi. 

"Vrlo se rijetko događa da se poklope geografski i meteorološki uslovi potrebni za stvaranje ledenih lopti. Nastaju kada je temperatura mora blizu smrzavanja, a kristalići leda se formiraju na površini i združuju kako bi formirali ploče u dubokoj vodi. Ako smo blizu obale, onda će se te grude početi kotrljati" kaže Erikson. 

"Voda i vrlo hladan vazduh pogoduju da led sve više raste i okuplja se oko tih gruda. Mogu narasti do veličine fudbalske lopte i rolati se po obali, objasnio je Erikson.

Mattila, koji ih je prvi i fotografisao, ispričao je da je bilo vrlo malih gruda, veličine jaja, ali i onih velikih poput fudbalske lopte. 

"Nevjerovatan je to prizor. Nikad nisam vidio ovakvo nešto, a živim ovdje već 25 godina" ispričao je Mattila. 

Erikson iz meteorološkog instituta ističe da su za ovaj prirodni fenomen potrebni idealni uslovi.  Voda mora biti vrlo hladna, nivo mora u pravom stepenu smrzavanja, vjetar mora duvati iz pravog smjera kako bi formirao talase i plitko, mirno more.

 

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije